Jacht op rode zone geopend

Professor Kohnstamm van de Sichting voor beleggings- en vastgoedkunde en lid van Ser, noemt de Vijfde nota voor ruimtelijke ordening 'levensgevaarlijk'. Hij vreest dat projectontwikkelaars de tienjaarlijkse herziening van de zogenaamde rode zones, de gebieden waarbuiten niet mag worden gebouwd, als een uitnodiging opvatten om de grond daaromheen op te kopen.

Kohnstamm voorspelde dit gisteren op een bijeenkomst van de Nederlandse raad voor winkelcentra waar de vijfde nota ruimtelijke ordening werd toegelicht door Cees Vriesman, directeur-generaal van het ministerie van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu (Vrom). Opmerkelijk genoeg werd Kohnstamms angst gedeeld door de aanwezige projectontwikkelaars en de club van winkelcentra.

In de 350 pagina's tellende Vijfde nota staan de plannen van minister Pronk van Vrom voor de toekomstige inrichting van Nederland. Volgens topambtenaar Vriesman zullen provincies en gemeenten door de nota een 'zware' positie krijgen. Deze moeten in 2005 zelf vastleggen waar nieuwe woningen, winkels en bedrijventerreinen worden gebouwd. Rond die ruimte wordt een rode streep getrokken, de 'rode' zone, die in 2015 wordt herzien. De natuurgebieden worden beschermd in de 'groene' zones, waar niet mag worden gebouwd. Tussen de groene en rode zones komt een 'balansgebied' waar onder bepaalde voorwaarden wel mag worden gebouwd.

,,Binnen dat balansgebied vlak bij de rode zone is het jachtgebied voor projectontwikkelaars geopend'', voorspelt ook Meijndert Kooistra, directeur van Blauwhoed Vastgoed. ,,Die zullen mooie plannen opstellen waarmee ze de gemeenten zullen proberen te overtuigen de rode zone op te rekken. Dit gaat ten koste van de binnenstedelijke ontwikkeling. De piketpaaltjes rond de rode zone moeten duidelijker worden geslagen. Ik pleit voor een strakker beleid.''

Volgens Vriesman is die bezorgdheid onterecht. De gemeenten en provincies zullen zich bij de beoordeling van de rode zones moeten houden aan strenge richtlijnen, die in de Grondnota staan die samen met de vijfde nota uitkomt.

Het pleidooi voor een strakker periferiebeleid werd grotendeels gedeeld door de aanwezige vertegenwoordigers van de detailhandel. Die sector ziet kennelijk meer heil in een binnenstedelijke ontwikkeling van het winkelwezen, dan het bouwen van megasupers aan de rand van de steden. Zo verklaarde Luc Lantinga van Ahold (Albert Heijn), dat hij nog steeds een belangrijke rol ziet voor supers in de binnenstad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden