Jacht op moslimbroeders

Egyptische regering bestempelt partij van Morsi als terroristische organisatie

Dezelfde beweging die een half jaar geleden de scepter zwaaide in Egypte, is deze week verboden verklaard. De Egyptische regering beschouwt de Moslimbroederschap, de partij van de in juli afgezette president Mohamed Morsi, officieel als 'terroristische groepering'. De aanleiding voor het besluit is een bomaanslag op een politiekantoor eerder deze week, waarbij zestien mensen om het leven kwamen.

Zonder daarvoor bewijs te tonen, wees de Egyptische vicepremier Hossam Aissa de beschuldigende vinger onmiddelijk naar zijn politieke tegenstanders. "Egypte is geschokt, van noord tot zuid, door de verschrikkelijke misdaad die de Moslimbroederschap heeft begaan." Volgens Eissa is de aanslag het bewijs dat de Moslimbroederschap zijn gewelddadige verleden nog steeds niet heeft afgezworen. "Het is onmogelijk voor Egypte en het volk om zich te onderwerpen aan het terrorisme van de Moslimbroederschap", aldus de vicepremier. Het is de eerste keer dat de islamistische beweging is aangemerkt als terroristische organisatie. Al meer dan 85 jaar wordt de partij dwarsgezeten, maar een compleet verbod was zelfs voor de nationalistische leider Gamal Abdel Nasser (1918-1970) - een persoon aan wie de meeste moslimbroeders niet graag herinnerd willen worden - een stap te ver.

De regering is onmiddelijk begonnen met een heksenjacht op kopstukken van de islamistische beweging. Gisteren werden zestien leden van de moslimbroeders opgepakt in de Nijldelta op verdenking van het "promoten van de ideologie van de Moslimbroederschap, het verspreiden van pamfletten, en het aanzetten van geweld tegen het leger en de politie", aldus de staatsmedia.

De islamisten kunnen rekenen op fikse straffen, liet de minister van binnenlandse zaken, Hani Abdel Latif, gisteren weten. Sympathisanten die het wagen om te demonstreren, riskeren een celstraf van vijf jaar. "Diegenen die de organisatie leiden riskeren de doodstraf", aldus Latif.

De Moslimbroederschap ontkent iedere betrokkenheid bij de reeks van bomaanslagen, en wijst naar de djihadistische organisatie Ansar Bait al-Makdis. De beweging, die vooral actief is in de Sinaï-woestijn, komt er openlijk voor uit dat het achter de aanslagen zit. Ansar Bait al-Makdis zit waarschijnlijk ook achter een busexplosie in de Egyptische hoofdstad Caïro, waarbij gisteren vijf mensen gewond raakten.

De islamisten van de Moslimbroederschap zijn vastberaden om hun strijd tegen de in hun ogen onwettige regering voort te zetten. "De coup-plegers zijn een terroristische organisatie. De Broeders zijn vreedzame patriotten", aldus een verklaring van de islamisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden