Jacht op migranten schokt Duitsers

De demonstratie van extreem-rechts in Chemnitz. Beeld AFP
De demonstratie van extreem-rechts in Chemnitz.Beeld AFP

Extreem-rechts grijpt de dood van een 35-jarige man in Chemnitz aan om te ageren tegen buitenlanders.

Wilfred van de Poll

Een demonstratie van extreem-rechts in de Duitse stad Chemnitz is maandagavond uit de hand gelopen. Naar schatting ruim tweeduizend mensen verzamelden zich in het centrum bij een metershoge buste van Karl Marx die nog uit DDR-tijden stamt. Er werd ‘buitenlanders eruit’ en ‘Duitsland voor de Duitsers’ geroepen, en ze brachten de Hitlergroet, wat verboden is.

Een even grote groep tegendemonstranten was maandag ook op de been, onder de leus ‘Chemnitz nazivrij’. De politie had grote moeite de twee demonstraties uit elkaar te houden. Vanuit de extreem-rechtse groep werd met vuurwerk en voorwerpen naar de politie gegooid. Die zette waterkanonnen in. Er vielen volgens de politie meerdere gewonden.

Zondag was een demonstratie van zo’n 800 man al ontaard in een jacht op migranten door de binnenstad. De demonstranten wilden naar eigen zeggen ‘tonen van wie de stad is’, zoals in een oproep van hooligans van voetbalsupportersclub ‘Kaotic Chemnitz’ was te lezen.

De politie was onderbezet en had de situatie niet meer onder controle. Een 18-jarige Syriër, een 30-jarige Bulgaar en een 15-jarige Duitser die samen met een Afghaan was, hebben aangifte gedaan, omdat ze geslagen of bedreigd waren.

Arrestatiebevelen

Aanleiding voor alle onrust is een vechtpartij in de nacht van zaterdag op zondag, na afloop van een stadsfeest. Daarbij waren tien personen met ‘verschillende etnische achtergronden’ betrokken, zoals de politie het verwoordde. Rond drie uur ’s nachts werd een 35-jarige man met verwondingen door messteken naar het ziekenhuis gebracht, waar hij korte tijd later overleed.

De extreem-rechtse demonstranten stellen dat het een Duitse man is die vermoord is door migranten. Het verhaal werd direct verspreid op de sociale media, net als het gerucht dat er twee Duitsers zouden zijn omgekomen. Ze zouden in de bres zijn gesprongen voor een vrouw die door de migranten werd aangerand.

Voor dat laatste zegt de politie geen aanwijzingen te hebben. Wel vaardigde de politie maandag arrestatiebevelen uit tegen een 23-jarige Syriër en een 22-jarige Irakees. De exacte toedracht wordt nog onderzocht. Over het slachtoffer schrijven Duitse media dat het om een Duitser gaat met Cubaanse wortels. Uit zijn facebookprofiel leidden ze af dat hij politiek links georiënteerd was.

Door extreem-rechtse groepen wordt zijn dood nu geïnstrumentaliseerd. Ook door anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD), de derde partij van het land. Fractievoorzitter Alice Weidel verspreidde op Twitter een afbeelding met de tekst ‘De afslachting gaat telkens verder’ boven een zwarte hand met een mes. AfD-parlementslid Markus Frohnmaier twitterde: “Als de staat de burgers niet meer kan beschermen, gaan de mensen de straat op en beschermen zichzelf. Heel simpel!” Andere AfD-politici distantieerden zich van die uitspraak.

De beelden uit Chemnitz brengen een schok teweeg in Duitsland. De regering sprak maandag van een ‘drijfjacht’ en veroordeelde die ‘ten scherpste’. “De poging haat op de straten te verspreiden, accepteren wij niet”, zei regeringswoordvoerder Steffen Seibert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden