Jacht op dopingzondaars in Tour feller dan ooit

(AFP)

Tijdens de Tour zal er strenger dan ooit worden gecontroleerd op doping. Nu al worden vijftig renners nauwlettend in de gaten gehouden.

De zoektocht naar sportieve fraudeurs zal tijdens het belangrijkste wielerevenement van het seizoen tot ongekende hoogte worden opgevoerd. De mazen in de wet zullen uiterst klein worden; in de laatste week vóór de Tour zullen alle deelnemers worden getest. Tijdens de Ronde van Frankrijk volgen nog eens drie- à vierhonderd bloed- en urinetests.

De internationale wielrenunie UCI zal nauw samenwerken met het Franse antidopingagentschap AFLD, dat voorgaande jaren al een rigide dopingbeleid voerde in de Tour de France. „De Tour zal het evenement zijn met de meeste tests in de geschiedenis van de sport”, zei voorzitter Pat McQuaid gisteren in Parijs, waar de twee partijen hun nieuwe, strenge beleid ontvouwden.

Wielrenners met de potentie een vooraanstaande rol te spelen in de Tour kunnen rekenen op extra aandacht van de controleurs. Zij staan op een lijst van ongeveer vijftig renners die met argusogen worden gevolgd. Ook zullen het AFLD en de UCI attent zijn op coureurs met afwijkende bloedwaarden. De afgelopen maanden is een dossier opgebouwd met verdachte renners.

Al op 2 juli, de donderdag voor de start in Monaco, moeten alle deelnemers twee bloedmonsters afstaan. Het bloed blijft bewaard, zodat het later opnieuw kan worden onderzocht, mocht daar aanleiding toe zijn. Acht tot elf rijders worden daarna elke dag gecheckt, zei UCI-arts Mario Zorzoli tijdens de presentatie in Parijs.

De komende week zal de UCI de namen van mogelijke zondaars aan de nationale bonden en de ploegen bekend maken. Die renners hebben de afgelopen maanden afwijkende waarden gehad in hun biologische paspoort. Het is aan de bonden en de ploegen om actie te ondernemen tegen de betrokken renners. Zij worden voorlopig niet door de UCI geschorst. „Het is aan de teams om beslissingen te nemen”, zei McQuaid.

Met de aangekondigde acties krijgt de jacht op fraudeurs een extra dimensie. Vorige week zei dopingzondaar Bernhard Kohl dat hij denkt dat alle renners in de wereldtop verboden middelen gebruiken. Gisteren ging hij nog een stapje verder en zei hij in de Franse krant l’Equipe dat hij denkt dat de complete toptien van de vorige Tour geen eerlijk spel heeft gespeeld. Het kwam hem gisteren op veel hoon uit het peloton te staan.

Toch zijn de cijfers die de UCI gisteren presenteerde weinig hoopvol. Als de wielrenunie 50 renners bewust volgt op mogelijk dopegebruik betekent dat dat 25 procent van de deelnemers aan de Tour min of meer verdacht is. Deze week nog werd bekend dat de Spanjaard Colom positief testte op epo. Zijn bedrog werd met behulp van zijn biologische paspoort achterhaald.

Ook achter de namen van Valverde en Boonen staat nog altijd een vraagteken. Valverde is al geschorst voor wedstrijden in Italië en Boonen testte buiten competitie positief op het gebruik van cocaïne. Valverde wordt genoemd in de zaak-Fuentes. Boonen mag wat de UCI betreft starten in de Tour. De organisatie van het evenement zal binnen enkele dagen een besluit nemen over zijn deelname.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden