Jac. P. Thijsse waarschuwde er al voor

Verdienen de plannen voor meer ’wilde’ natuur echt zoveel hoon, was zaterdag de vraag aan de lezers. Uit de vele reacties blijkt dat er nog weinig animo is voor meer wilde natuur. Al zijn er ook echte fans.

De secularisering neemt toe, en naast ’leven als God in Frankrijk’ hebben we nu ’ingrijpen als God in Nederland’. Natuurontwikkeling in Nederland is een ander woord voor groot landschapsparkonderhoud met hulp van vee en paarden. In Argentinië of Schotland zou zoiets ’extensieve veehouderij’ genoemd worden. Ecoloog Frans Vera van Staatsbosbeheer predikt dat je dieren moet laten omkomen van de honger. Geen boer in Nederland, al heeft hij 300 hectare land, mag een dier dood laten gaan. Geef de dieren terug, niet aan de natuur, maar aan de mensen die ze hebben gedomesticeerd. Nederland heeft helemaal geen natuur nodig, maar wijs beheer van zijn cultuurlandschap.

Willem Tjebbe Oostenbrink Zuidhorn

Toen wij 25 jaar geleden in Drenthe kwamen wonen, kon ik urenlang met mijn hond door bossen en over heidevelden lopen. Maar dit cultuur/natuurlandschap moest ’wild’ worden, met roosters en ’wilde’ koeien. Het pad voor mindervaliden is niet meer begaanbaar door koeienstront, wandelen wordt afgeraden, omdat de koeien agressief kunnen zijn. Ik wandel nu maar over zandpaden en geniet van de prachtige ’cultuur’. Volgens wijlen mijn schoonvader is alleen in Norg nog een stukje oerbos te vinden. Laat de natuurfundamentalisten ophouden ons landschap te verknoeien.

Judith van Weperen Oosterhesselen

Wat een goed plan van Frans Vera. Wildernisnatuur is niet een speeltje van een paar ecologen, maar is onmisbaar om de achteruitgang van de natuur in Nederland te stoppen. Meer wilde natuur betekent niet dat het landschap op slot gaat voor recreanten, integendeel. Zo staat op de website Ongerepte-Natuur.nl een top-7 van interessante en veelbelovende wildernisgebieden. Zes zijn toegankelijk voor bezoekers, in twee mag je ook van de paden af (Tiengemeten en de Gelderse Poort). Meer wilde natuur hoeft niet ten koste te gaan van historische cultuurlandschappen. De landgoederen en heidegebieden kunnen dienen als bufferzones. Zo blijft er ruimte voor landschapsbehoud, oogstjacht en duurzame, kwaliteitsgerichte landbouw.

Stefan Pasma, oprichter van de website ongerepte-natuur.nl Utrecht

De ideeën voor meer ’wilde natuur’ in Nederland zijn aantrekkelijk, maar het is onhaalbaar om 20 procent van Nederland ’echte’ (oer)natuur te laten worden. Wel zouden kleinere gebieden op de Veluwe en in het Drents-Friese Wold kunnen worden bestemd tot reservaten, waar alle wegen en paden worden verwijderd en waar houthakkers, jagers en mensen op wielen geen toegang meer hebben.

Jan Pieter Hebly Zwolle

Wat ik zou willen schrijven als antwoord op de vraag van Wilma Kieskamp, stond zaterdag allemaal in het dagboek van Koos Dijksterhuis, Zijn belangrijkste punt: de zogenaamde wilde natuur leidt tot een grassige monocultuur waar van de variëteit van flora en fauna weinig overblijft. Ja, de natuur van vandaag is sterk beïnvloed door de cultuur – maar net zo min als wij kunnen gaan leven zoals de Germanen en Friezen bij het begin van onze jaartelling, kunnen wij onze ’cultuurnatuur’ terugbrengen tot de wilde natuur van weleer. Laten we zuinig zijn op wat rest van ons landschap.

Corrie Hermann Castricum

In zijn Verkade-album ’Waar wij wonen’ van 1937 vraagt Jac. P. Thijsse er al aandacht voor dat Nederland een complex van natuur én cultuur is. Daar is nu de wildernis aan toegevoegd. Vera wil 20 procent wilde natuur. Dat is al gauw twee provincies en dat lijkt wat veel. De oude Thijsse riep destijds al op tot matiging: „Ik ken menschen die zoveel van ’de Natuur’ houden, dat ze zich bedroeven over de breede plaats, die hun medemenschen voor zich opeischen. Dat is ongeoorloofd. Waar wij ons levensgeluk danken aan de beschaving, moeten wij beginnen met het ’cultuurlandschap’ te waarderen”. Een wijs citaat.

Ekke Wolters Haarlem

Als particulier zijn we al zeven jaar bezig met het ontwikkelen van een nieuw landgoed en krijgen we steeds ’opgedragen’ hoe we die natuur moeten aanleggen. Ook zijn we verplicht het geheel open te stellen voor publiek. Zo ver is het nu nog niet en daarom zien we de meest mooie dingen hier ontstaan op onze 16 hectaren. In alle rust komen allerlei beschermde diersoorten terug; zelfs de zeearend hebben we al gezien. En de natuur werkt voor zichzelf. En de boeren? Ruilverkaveling en economie lijken het meest te tellen. Voor beide groepen geldt: wat een mens niet kent...

Emmy van Overdijk, Landgoed de Vijverhoeve Huijbergen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden