Jaarrond eten van eigen land

Augustus mag dan de eerste oogstmaand zijn, in de moestuin kan ook nog worden gezaaid. Andijvie en veldsla bijvoorbeeld, maar ook ouderwetse groenten zoals winterpostelein en snijbiet (warmoes). Die twee worden slechts in het biologische circuit verhandeld omdat ze snel verflensen. Zelfs de Dikke Van Dam is lyrisch over snijbiet, waarvan zowel het jonge blad als de dikke ribben (middennerf) lekker zijn. Ook in het nieuwe boek van culinair journaliste Alma Huisken komen we ze tegen met nog tal van andere al dan niet ouderwetse groenten, waaronder kardoen, die in september-oktober gebleekt moet worden. Ze teelt een grote variatie, als lekkerbek en vanuit de uitdaging zelfvoorzienend te zijn. Enkele jaren geleden verruilde ze Haarlem voor het Groningse Hoge Land, nadat ze met vallen en opstaan het moestuinieren onder de knie had gekregen op een volkstuin. De belevenissen staan in ’Groentje – in de moestuin’ (nog verkrijgbaar via de fotograaf, www.doortjestellwagen.nl).

In dezelfde stijl verscheen onlangs ’Van het land’ (euro 27,50/ISBN 978 90 5956 239 4, Fontaine uitgevers). Alle seizoenen passeren de revue en de lezer wordt deelgenoot gemaakt van de wederwaardigheden die nieuwkomers te wachten kunnen staan. Het is hard werken geblazen, maar ook lekker eten en genieten. Daar getuigen de 80 (streek)recepten en sfeervolle foto’s van. Alleen als je dicht op je onderwerp zit, zijn zulke foto’s te maken: precies op het juiste moment. Verwondering over en respect voor de natuur overheersen, zonder valse romantiek. Ook voor wie niet overweegt hobbyboer en/of –tuinder te worden is ’Van het land’ leerzaam, leuk en praktisch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden