Jaaroverzicht misdaad en criminaliteit

Jaaroverzicht misdaad en criminaliteit

Maurice de Hond laat Deventer moordzaak niet rusten

Opiniepeiler Maurice de Hond laat de Deventer moordzaak nog steeds niet rusten. De Hond blijft er ook in 2007 van overtuigd dat boekhouder Ernest Louwes ten onrechte is veroordeeld voor de moord op weduwe Wittenberg. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde Louwes in hoger beroep tot twaalf jaar cel voor het doden van de vermogende weduwe uit Deventer. Het misdrijf gebeurde in september 1999. Louwes fungeerde destijds als executeur-testamentair van de vrouw. Hij heeft altijd ontkend de vrouw te hebben vermoord.

Volgens De Hond heeft de klusjesman van de weduwe het gedaan. In februari valt de Nationale Recherche het huis van de opiniepeiler binnen. De huiszoeking heeft te maken met 'computervredebreuk' in de Deventer moordzaak. Een andere man zou de mails van de advocaat van de klusjesman hebben gekraakt en die hebben doorgestuurd naar De Hond.

Op 5 juni maakt de Hoge Raad bekend nader onderzoek te laten doen in de moordzaak. Het besluit of de zaak weer heropend zou worden, wordt daarmee uitgesteld. Volgens de raad moet worden uitgezocht waarom de verklaring van een getuige niet in het strafdossier terecht is gekomen.

Op 6 juni maakt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekend dat op de blouse van het slachtoffer geen andere DNA-sporen zijn gevonden dan van de vrouw zelf en van Louwes. Slecht nieuws dus voor de opiniepeiler.

In november claimt klusjesman Michael de Jong 250.000 euro van De Hond. Volgens hem heeft De Hond tientallen malen het vonnis overtreden dat in april voorschreef dat De Hond De Jong niet langer als werkelijke dader in de zaak mag aanwijzen.

Later die maand wordt Maurice de Hond veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Volgens de rechtbank is hij schuldig aan het plegen van smaad.

De rechter kiest voor een voorwaardelijke celstraf in plaats van een taakstraf, zoals het Openbaar Ministerie (OM) had gevraagd. Samen met een proeftijd van twee jaar vindt de rechtbank dat voldoende afschrikwekkend. De Hond is te ver doorgeschoten, aldus de rechter.

Hells Angels blijven bestaan

Het lukt het Openbaar Ministerie maar niet om de motorclub Hells Angels te verbieden. In maart besluit de rechtbank in Leeuwarden dat de Harlinger afdeling van Angels mag blijven bestaan. Het OM vindt dat de Hells Angels een organisatie vormen die crimineel is en daarom niet in de Nederlandse samenleving thuishoort. In het beroep dat in december diende besluit ook het gerechtshof in Leeuwarden dat de Hells Angels in Harlingen geen criminele organisatie is en daarom niet verboden kan worden.

In april volgt een tweede nederlaag voor het OM. Ook de Amsterdamse afdeling van de club mag blijven bestaan. Er zijn wel incidenten met de Hells Angels geweest, maar er is niet aangetoond dat deze de hele stichting zijn aan te rekenen, oordeelt de rechtbank in Amsterdam.

Later probeert het OM ook de Limburgse afdeling te laten verbieden. De rechtbank besluit echter dat het geen criminele organisatie is. Daarnaast worden de Nomads vrijgesproken van de moord op drie leden.

Eind oktober begint er een strafproces tegen 22 Hells Angels, die ervan worden verdacht lid te zijn van een criminele organisatie. Op 20 december besluit de rechtbank in Amsterdam echter om deze zaak te seponeren. Hiermee stelt de rechtbank de advocaten van de Hells Angels in het gelijk. De advocaten hadden de rechters verzocht een einde aan de zaak te maken, omdat het OM verslagen van afgeluisterde gesprekken tussen de raadslieden en de verdachten niet heeft laten vernietigen. De gespreksverslagen hadden volgens de geldende wet- en regelgeving wel degelijk vernietigd moeten worden, omdat gesprekken tussen advocaten en verdachten vertrouwelijk zijn. Die mogen niet voor opsporingsdoeleinden worden gebruikt. Het OM gaat in hoger beroep tegen de beslissing.

Brand in ’t Zandt

Een pyromaan houdt het Groningse dorpje ’t Zandt gedurende de tweede helft van 2007 in zijn greep. Tussen medio augustus en december worden er zeker zeventien branden gesticht waarbij leegstaande schuurtjes en woningen in vlammen opgaan. De politie zoekt maandenlang tevergeefs naar de dader en zelfs de hulp van het leger wordt ingeroepen. Op 18 december lijkt er schot in de zaak te komen wanneer de politie twee aanhoudingen doet. Het gaat om een twintigjarige krantenbezorger uit het dorp en zijn twintigjarige vriendin uit Uithuizen.

En verder:

17 februari: In de Amsterdamse wijk Osdorp is de oud-voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub FC Turkiyemspor, Nedim Imac, doodgeschoten.

4 maart: Een 29-jarige man schiet in Enschede een vrouw dood. Vier andere mensen raken gewond. De schutter blijkt een tbs’er.

16 maart: De politie en justitie bereiken een doorbraak in het onderzoek naar de moord op de Nijmeegse activist Louis Sévèke. Een 38-jarige Rotterdamse verdachte wordt in Barcelona aangehouden.

22 maart: Bij scholen in Oss en Amsterdam vinden twee steekpartijen plaats, waarmee het totaal geweldsincidenten bij scholen in drie dagen tijd oploopt tot vier.

9 mei: Het gerechtshof in Den Haag veroordeelt zakenman Frans van Anraat tot zeventien jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Het acht bewezen dat Van Anraat op grote schaal chemicaliën leverde aan het regime van Saddam Hussein in de jaren tachtig.

6 juli: De rechtbank in Assen veroordeelt een 46-jarige man tot twintig jaar cel en tbs voor de moord op en verkrachting van Suzanne Wisman. Het hoger beroep dient in 2008.

11 augustus: De politie heeft een 16-jarige jongen aangehouden die betrokken zou zijn bij de overval op avondwinkel Car Check in Amstelveen. Daarbij staken de twee overvallers een 62-jarige medewerker van de zaak dood.

4 september: De rechtbank in Den Haag veroordeelt een verdachte in de Metselmoordenzaak tot levenslange gevangenisstraf. Hij bekende in 2004 twee mannen te hebben gedood. Zijn vader krijgt twintig jaar cel.

11 oktober: Een 16-jarige scholier van het Technisch College (TeC) Amsterdam wordt doodgestoken door een 14-jarige klasgenoot.

14 oktober: Een agente schiet op het politiebureau aan het August Allebéplein in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart een man dood. De man stak daarvoor in op twee agenten, onder wie de vrouwelijke brigadier die het schot loste. De dagen erna is het onrustig in het stadsdeel.

22 november: Joran van der Sloot wordt in Arnhem opnieuw aangehouden als verdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse studente Natalee Holloway. Op 7 december wordt hij weer vrijgelaten. Volgens het gerechtshof zijn er onvoldoende, directe aanwijzingen dat Van der Sloot betrokken is bij een geweldsmisdrijf tegen Holloway. Het Openbaar Ministerie op Aruba sluit de zaak tegen Van der Sloot en de twee andere verdachten in de zaak, de broers Deepak en Satish K., op 18 december wegens gebrek aan bewijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden