Jaaroverzicht buitenland – Overig nieuws

IJsbeer Knut steelt harten van Duitsland

In maart wordt het Duitse ijsbeertje Knut in de Berliner Zoo voor het eerst aan publiek getoond. Het beertje was verstoten door zijn moeder en grootgebracht door dierenverzorger Thomas Durflein. Sommige dierenorganisaties vinden dat het beertje veel te afhankelijk wordt van mensen.. ,,Het welpje had in feite gedood moeten worden'', aldus een dierenbeschermer. Maar de Duitse bevolking reageert verontwaardigd en sluit het diertje in haar hart. Beelden van Knut gaan de hele wereld over. De dierentuin van Berlijn en andere firma's verdienen miljoenen euro's extra dankzij het razend populaire ijsbeertje.

Scenario voor een nachtmerrie

De hele wereld is vanaf begin mei 2007 in de ban van de verdwijning van de 3-jarige Madeleine (Maddie) McCann. Op 3 mei verdwijnt het meisje uit de hotelkamer, terwijl haar ouders in een nabijgelegen restaurant zitten te eten. Enkele dagen later krijgt de zaak veel aandacht van de internationale media.

Een grote zoektocht wordt ingezet, de ouders van Maddie bezoeken ook Nederland om aandacht voor de verdwijning van hun dochter te vragen. Van overal in Europa komen tips binnen die geen van allen tot een oplossing blijken te leiden. Een in Portugal wonende Brit, Robert Murat, wordt verdacht van betrokkenheid bij de verdwijning. Op 16 oktober wordt bekend dat er sprake zou zijn van een mogelijk nieuw spoor. In de kofferbak van de auto die de ouders McCann huurden, zouden sporen zijn ontdekt van een lichaam in ontbinding. Verder onderzoek moet uitwijzen of het lichaamsvocht in de Renault Mégane van Maddie afkomstig is, meldden Britse media. De ouders Kate en Gerry ontkennen iets met de vermissing te maken te hebben. Hun aanhangers beschuldigen de Portugese politie van een lastercampagne, omdat het echtpaar kritiek zou hebben geuit op het onderzoek.

Omstreden journalist vermoord

In Istanbul wordt op 19 januari op klaarlichte dag de Armeens-Turkse journalist Hrant Dink vermoord. Dink gold als omstreden, omdat hij openlijk sprak over een Turkse genocide op Armeniërs in de eerste Wereldoorlog. In Turkije en in het buitenland wordt geschokt gereageerd op de moord. Enkele dagen later blijkt, dat de Turkse ultranationalist Yasin Hayal een 17-jarige jongen een pistool en geld heeft gegeven om Hrant Dink te vermoorden. Vele Turken zijn niet gelukkig met het feit, dat met deze moord de zaak van de Armeense genocide weer even internationaal wordt opgerakeld.

Blair na decennium premier af

Na tien jaar komt er een einde aan het premierschap van Tony Blair. Na maandenlange speculaties over het tijdstip van aftreden, maakt de leider van de Labour-partij op 10 mei zelf een einde aan alle onduidelijkheid. De 54-jarige Labourleider houdt op die dag in zijn kiesdistrict Sedgefield een afscheidstoespraak, waarin hij onder meer de Britse invasie in Irak verdedigt. De Britse inzet deed de populariteit van de regeringsleider geen goed: ,,Ik deed wat ik dacht dat goed was. Het kan zijn dat ik fout was, dat is aan u om te beslissen.'' Een week later wordt bekend dat de Britse minister van Financiën Gordon Brown het stokje zal overnemen van Tony Blair. Op 27 juni verlaat Blair zijn ambtswoning Downing Street en wordt Brown door de Britse koningin Elizabeth benoemd tot de nieuwe Britse premier.

Bulgaren verwikkeld in hiv-zaak Libië

Op 24 juli wordt een eind gemaakt aan een slepend drama voor vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijns-Bulgaarse arts in Libië. Al jarenlang zaten zij vast in Libië omdat ze honderden kinderen zouden hebben besmet met hiv, maar op 24 juli worden zij vrijgelaten en vertrekken ze uit Libië naar Sofia. De verpleegsters en de arts waren ter dood veroordeeld wegens het besmetten van Libische kinderen met hiv. De veroordeelden hebben altijd gezegd dat ze onschuldig zijn en ook buitenlandse experts hadden ernstige twijfels. De doodstraf van de zes werd omgezet in levenslang omdat een financiële regeling met de nabestaanden van de slachtoffers is getroffen. Na bemiddeling door Cecilia Sarkozy, de vrouw van de president van Frankrijk, worden de arts en de verpleegsters uitgeleverd aan Bulgarije.

Noord-Korea stopt nucleaire activiteiten

Op 13 februari vindt er een grote doorbraak plaats in de onderhandelingen die China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS met Noord-Korea voeren over Noord-Korea’s kernprogramma. Het land toont zich uiteindelijk inschikkelijk en overweegt zelfs sluiting van de omstreden kernreactor. Bovendien geeft het meer openheid te geven inzake nucleaire projecten. In ruil voor de ontwapening krijgt Noord-Korea een miljoen ton brandstof en andere vormen van economische steun.

Op 2 september belooft Noord-Korea na onderhandelingen in Genève alle nucleaire activiteiten nog in 2007 te beëindigen. Een ongekend belangrijk besluit, want de internationale gemeenschap ijvert al vier jaar voor een stopzetting van het nucleaire programma van het communistische regime in Pyongyang. In 2006 voerde Noord-Korea nog geruchtmakende rakettesten uit.

Onrusten in Myanmar

In Myanmar wordt vanaf eind augustus wekenlang gedemonstreerd onder aanvoering van boeddhistische monniken. De protesten escaleren eind september in de grootste strijd tegen de junta in bijna twintig jaar. Aanleiding voor de protesten zijn het verhogen van de brandstofprijzen. Vanaf half september lopen duizenden monniken dagelijks mee in protestmarsen door het land. De monniken trekken langs het huis van oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die al jaren onder huisarrest staat.

De militaire junta grijpt in en er vallen doden, onder wie de Japanse journalist Nagai Kenji van het persbureau AFP. Het bewind sluit Myarmar af van de buitenwereld, alleen de staatsmedia nog verslag van de onrusten. Op 1 oktober komen berichten naar buiten over duizenden doden en massale executies door het leger. Volgens ooggetuigen zijn honderden monniken 'verdwenen'.

Aardbeving in Peru

Op 16 augustus wordt Peru opgeschrikt door een zware aardbeving. Het dodental loopt op tot zeker 510, meer dan 1500 Peruanen raken gewond. Alleen al in het departement Ica en de hoofdstad Lima verliezen meer dan 85.000 mensen hun huis. Forse naschokken en verwoeste wegen hinderen het reddingswerk, waardoor de hulp maar langzaam op gang komt.

De regering van Peru krijgt veel kritiek te verduren, vooral van buurland Bolivia, waar het socialistische staatshoofd Evo Morales de ramp aangrijpt om de getroffen arme bevolking een hart onder de riem te steken. Een week later wordt er een drankje in Peru gelanceerd, dat vernoemd is naar de aardbeving: ‘Pisco 7.9’. Maar na hevige kritiek van de Peruaanse bevolking laat de regering de etiketten toch maar van de flessen verwijderen.

Bloedbad uit frustratie

Drie dramatische zelfmoordacties schrikken de wereld op in 2007. Op 16 april schiet een Amerikaanse student van Koreaanse komaf, Cho Seung-hui, op de technische universiteit Blacksburg in de staat Virginia 32 mensen in het wilde weg dood en pleegt daarna zelfmoord. Uit berichten die hij achterliet, blijkt dat hij zeer gefrustreerd was over de wereld en zichzelf.

Op 7 november vindt een soortgelijk drama plaats op een middelbare school in het Finse plaatsje Tuusuula. Een achttienjarige jongen schiet zes schoolgenoten, de directrice en de schoolverpleegster door en slaat vervolgens de hand aan zichzelf. Op de populaire website YouTube kondigde de in zichzelf gekeerde scholier de ‘Jokela High School Massacre’ al aan in een filmpje, maar de aankondiging was niet serieus genomen.

In een winkelcentrum in het Amerikaanse Omaha schiet een 19-jarige man op 5 december acht mensen dood. Daarna beneemt hij zichzelf van het leven. De jongen laat een bericht achter waarin hij de hoop uitspreekt met deze daad beroemd te zullen worden.

Proces Decembermoorden begint

Vijfentwintig jaar na dato begint op 30 november voor de krijgsraad in Paramaribo het proces tegen 24 verdachten van de Decembermoorden. Hoofdverdachte in de zaak is Desi Bouterse. De voormalig legerleider is niet aanwezig op de eerste procesdag, naar eigen zeggen omdat hij de rechterlijke macht niet vertrouwd.

Na het begin van de eerste zitting stelt advocaat Irwin Kanhai dat Bouterse ook politieke ambtsdrager geweest is en dat zijn zaak daarom niet door de krijgsraad, maar door het Hof van Justitie zou moeten worden behandeld. Volgens de aanklager, auditeur-generaal John Mohammedamin, is de krijgsraad wel bevoegd, omdat Bouterse ten tijde van de moorden bevelhebber van het nationale leger was. De krijgsraad is het met hem eens en besluit op de tweede procesdag op 17 december het proces tegen Bouterse gewoon voort te zetten.

De Decembermoorden vonden plaats op 7 en 8 december 1982. Toen werden vijftien politieke tegenstanders van het toenmalige regime van Bouterse doodgeschoten in Fort Zeelandia. Bouterse heeft zelf altijd ontkend dat hij in Fort Zeelandia was toen de executies plaatsvonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden