Jaaroverzicht 2005

Antillen - Hopelijk trekt Nederland zich eenzijdig terug uit 'dit neokoloniale wespennest' (H.U. Jessurun d'Oliveira, oud-hoogleraar migratierecht).

AOW - Alleen voor behoeftigen (Centraal Planbureau). Senioren met een flink pensioen laten meebetalen aan de AOW en de AOW-leeftijd jaarlijks met een maand verhogen, tot 67 jaar in 2030 (Boris Dittrich).

Bonussen - Apart belasten (CDA-fractie; VVD: vergeet 't maar). Niet meer toekennen aan ziekenhuisbestuurders; hun prestaties zijn 'lastig te definiëren' (commissie-Simons). Ook niet aan lieden die winst maken door personeel te ontslaan (Jaap Blokker, van de winkelketen).

CDA - Graag een socialer beleid; afscheid van de neoconservatieve ideologie (wetenschappelijk bureau CDA; grijze eminentie Bert de Vries).

Christelijk offensief - Op naar een nieuwe christelijk-sociale beweging, met CNV, EO en KRO, VU-Windesheim en onderwijsorganisaties als spil (J.J. van Dijk, VU-hoogleraar).

Departementen - Minder overheidsregels door opheffing van de ministeries van economische zaken en landbouw (Raad van Economisch Adviseurs van de Tweede Kamer). Breid het kabinet uit met een departement voor gezin en jeugd (wetenschappelijk bureau CDA).

Doodstraf - Herinvoeren, voor terroristen (Patrick van Schie, voorzitter wetenschappelijk bureau VVD).

Drank - Verbod op alcoholverkoop aan wie nog geen 21 is (André Kleinmeulman, inspecteur-generaal voedsel en waren). Onuitvoerbaar; verbied wel de levering van bier aan 16- en 17-jarigen (Stichting Alcoholpreventie).

Drugs - Aanvoer van hasj en wiet naar coffeeshops gedogen of zelfs legaliseren, om overlast en drugstoerisme te bestrijden (diverse burgemeesters). Proef met staatscocaïne voor oudere zwaarverslaafden (bestuurders van Amsterdam en Rotterdam).

Europese Unie - Nationale parlementen de kans geven ongewenste Europese regels met een rode kaart te blokkeren (Tweede-Kamervoorzitter Weisglas). Geen zeggenschap van 'Brussel' over Neêrlands woningbouw, zorgstelsel en regionale bedrijfsprojecten (PvdA). Evenmin over immigratie en strafrecht (Wilders).

Examens - Alleen centraal examen en geen schoolonderzoeken in het middelbaar onderwijs, dat nu te weinig geprikkeld wordt kwaliteit te bewaken (Joop Hartog, econoom).

Friesland - Breid Friesland uit met de Kop van Noord-Holland, dat dezelfde kenmerken en problemen heeft (D.J. Elzinga, hoogleraar staatsrecht).

Filantropie - In 2006 500 euro extra (uit de staatskas) voor alle burgers (CNV-voorzitter Paas, onthutst over de koopkrachtcijfers van het kabinet).

Gratis - Maak parkeerplaatsen gratis, of heel goedkoop, voor wie deels op elektriciteit rijden (staatssecretaris Van Geel). En zwaar gesubsidieerde musea ook, maar dan voor iedere Nederlander (VVD-kamerlid Nijs). Oké - één dag per week (PvdA).

Hoofddoeken - Niet voor ambtenaren, andere islamitische kledij evenmin (de meeste Nederlanders, volgens TNS Nipo).

Huwelijksdwang - Stel gedwongen huwelijken strafbaar, als het juridisch even kan; ze zijn in strijd met de mensenrechten (adviescommissie van minister Verdonk).

Hypotheekrente - Als aftrekpost te duur voor de schatkist: afschaffen (advies van Europese Commissie). Laten we daar in elk geval over praten (minister Pechtold, die bij Balkenende een berisping uitlokte en wiens opmerking door collega Kamp als 'heel stom' werd gekenschetst).

Iederwijs-scholen - Verbieden, want de leerlingen krijgen te weinig les (CDA en VVD).

Illegale hoeren - Straf hun klanten (kamermeerderheid).

Jeugdloon - Afschaffen; het zet bedrijven ertoe aan iets ouder personeel te lozen en door jonkies te vervangen (Abvakabo-voorzitter Snoey). Vakcentrale FNV: tegen. CNV: voor.

Jeugdzorg - Overhevelen naar de gemeenten, met een spilfunctie voor de GGD (wetenschappelijk bureau CDA).

Kenniskosten - Geef hun die door studie of anderszins hun positie op de arbeidsmarkt versterken, een fiscale aftrekpost: het kenniskostenforfait (premier Balkenende). Schrap liever het fiscale douceurtje voor kostwinners, dat in feite een premie is op het thuiszitten van hun partner (econoom Flip de Kam).

Kinderopvang - Gratis aanbieden. Stimuleren dat ouders hun kroost er vanaf twee jaar naartoe sturen: goed voor de sociale en cognitieve ontwikkeling (Inventgroep, adviseurs van Volksgezondheid).

Kleuters - Geef kleuters meer speeltijd; verlos ze van de prestatiedruk en de toetsen in de kleuterklassen (pedagogen, onder wie hoogleraar Sienke Goorhuis). Onderwijsinspectie: nee.

Kranten - Verschaf onafhankelijke krantenredacties overheidssteun, anders verdwijnen er nog meer (PvdA-kamerlid Martijn van Dam).

Leaseauto's - Overheid, pak de 600000 automobilisten met een leaseauto aan; ze rijden te veel, want hun werkgever betaalt. Hen afremmen is beter dan een algemene kilometerheffing invoeren (Peter Lamers, CDA-statenlid in Zuid-Holland).

Leerplicht - Maak jongeren onder de 23 leerplichtig, als ze geen werk en geen goede opleiding hebben (Onderwijsraad en Raad voor Werk en Inkomen).

Leerrechten - Niet aan beginnen: dit systeem van staatssecretaris Rutte, dat elke student voorziet van een budget om onderwijs te kopen, is 'ingewikkeld, ondoordacht, onuitvoerbaar' en het verbetert het onderwijs ook al niet (oud-minister van onderwijs Ritzen).

Leningen - Regel dat mensen met een laag inkomen alleen bij volkskredietbanken geld kunnen lenen; zo voorkom je dat ze te veel schulden maken (Vereniging voor Volkskrediet). Maak het kredietverstrekkers onmogelijk woekerrentes - soms 20,9 procent - te vragen (meerderheid van Tweede Kamer).

Melkertbanen - Voor een uitkering behoor je te werken. Daarom: herinvoering van gesubsidieerde banen voor mensen in de bijstand die geen kans hebben op regulier werk (Raad voor Werk en Inkomen).

Midlifecrisis - Aan alle werkers een midlifecrisis toegewenst, rond hun veertigste. Dan kunnen ze overdenken of ze aan hun baan nog plezier beleven en hoe lang ze ermee door willen gaan (CNV-voorzitter Paas).

Moslimscholen - Strenger toezicht op scholen van 'niet-geïntegreerde religies': daar worden ongrondwettige dingen geleerd (Marco Pastors, toen nog wethouder van Rotterdam).

NOS-Journaal - Meer goed nieuws in 'het meest succesvolle nieuwsprogramma van Nederland' s.v.p. Er is in de wereld 'meer dan alleen chaos en ellende' (premier Balkenende).

Omroepen - Geen reclame meer bij de publieke omroep (nu ook wens van CDA). Goed zo, maar dan één zender schrappen (VVD, Raad voor Cultuur). Vervang de omroepverenigingen door organisaties die een net beheren (Wiardi Beckmanstichting en PvdA-kamerlid Van Dam).

Onderwijs - Godsdienstlessen op elke school: goed voor de integratie (minister Donner). Belast gymnasiasten niet met klassieke talen; laat ze Homerus enz. in het Nederlands lezen (ex-eurocommissaris Bolkestein).

Ouders - Straf ouders die hun kind onvoldoende Nederlands leren in hun portemonnee (CDA-fractieleider Verhagen).

Pabo - Maak van wiskunde een eindexamenvak voor alle onderwijzers in spe (HBO-raad).

Pensioen - Laat de pensioenen van ouderen achterlopen bij de loonstijgingen; dan betalen niet alleen jongere generaties de kosten van de vergrijzing (pensioenfonds ABP). Baken de pensioenrechten groepsgewijs af: laat alle werknemers van een geboortejaar samen voor hun pensioen sparen (econoom Coen Teulings en jongerenvakbond AVV).

Premier - Geef de kiezers een extra stem, uit te brengen op hun favoriete kandidaat-premier (krappe meerderheid van VVD-congres).

Quo vadis, buurlieden van Schiphol? - Breek huizen af waarvan de bewoners te veel last hebben van Schiphol (Friso de Zeeuw, voorzitter van de Raad voor Verkeer en Waterstaat).

Rijbewijs - Voer een voorlopig rijbewijs in, dat definitief kan worden na aanvullende training (Gelderse organisatie voor verkeersveiligheid).

Rechtspraak - Door leken, soms verenigd in jury's, toe te voegen aan de beroepsjuristen kan het vertrouwen in het rechtssysteem groeien (LPF-kamerlid Eerdmans).

Snelheid - Vier stukjes snelweg met een maximumsnelheid van 80 km is veel te weinig. Uitbreiden. (Milieu- en Natuurplanbureau).

Terreinwagens - Maak het mogelijk asobakken uit de stad te weren (bestuurders van Nijmegen en Amsterdam).

Uitsluiting - Ontneem radicale moslims die over de schreef gaan, huursubsidie of een uitkering (minister Remkes: “Dat spreekt mij aan“).

Vlaktaks - Graag voor iedereen hetzelfde (betrekkelijk lage) belastingtarief; financier het door de aftrek van hypotheekrente en het tarief voor ouderen aan te pakken (economische adviseurs van Tweede Kamer).

Vrije tijd - Vrije vrijdag moet weer een gewone werkdag worden (CDA-kamerlid Ten Hoopen).

Watervrees - Bouw voor de kust een twintig meter hoge dijk, dan loopt West-Nederland na 2030 niet onder (milieudeskundige Wouter van Dieren).

Xenofobie - Een immigratiestop voor asielzoekers en huwelijksmigranten; verzet tegen de islamitische cultuur, 'die wezensvreemd is aan de onze' (Wilders).

IJdelheid - Vraag de burgers bewindslieden weer met 'excellentie' aan te spreken (staatssecretaris Van der Knaap van defensie, die later zei dat hij alleen militairen op het oog had).

Zorg -- Ook moslims dienen orgaandonor te worden (Turkse vereniging Milli Görüs). Regering, pak de sluipmoordenaar aan die vetzucht heet (Raad voor Volksgezondheid en Zorg).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden