Jaaroverzicht 1999

MEI

1 De 16-jarige Marianne Vaatstra wordt na een avond stappen in Kollum verkracht en vermoord. Inwoners van Kollum denken dat de dader in het asielzoekerscentrum te vinden is. De woede is dan ook groot als de gemeenteraad van Kollumerland besluit om het AZC permanent in Kollum te vestigen. Een inspraakavond op 7 oktober loopt volledig uit de hand. Naar de dader wordt nog steeds gezocht.

6 De Schotten zeggen, tijdens hun eerste eigen verkiezingen sinds 1707, nee tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk.

14 De vereniging Das & Boom slaat alarm: er zijn nog maar drie korenwolven - veldhamsters - in Nederland. Tot woede van de provincie worden de dieren door de vereniging gevangen om met ze te fokken, maar dat lukt niet. Later blijkt overigens dat er toch nog meer korenwolven in Limburg leven.

17 Ehoud Barak volgt Benjamin Netanjahoe op als premier van Israël. Zijn verkiezing zorgt voor opluchting bij Palestijnen, Amerikanen en Europeanen. In de loop van het jaar zetten Israël en de Palestijnen voorzichtig nieuwe stappen in het vredesproces, en in december begint Israël zelfs gesprekken met Syrië.

18 Met zijn nee tegen invoering van het referendum zet VVD-senator Wiegel een nacht op zijn naam. D66 blaast, zoals aangekondigd, vervolgens het tweede paarse kabinet op. Na twee weken koortsachtig onderhandelen slagen PvdA, VVD en D66 erin de coalitie te lijmen.

22 In hun huis in het Franse Montfort worden twee vermoorde Nederlandse echtparen gevonden. Er wordt een verdachte gearresteerd, maar deze blijft ontkennen.

28 Na dagen van protesten bereikt de volkswoede in Suriname een hoogtepunt: 20 000 mensen gaan de straat op om te betogen tegen de regering van president Wijdenbosch. Directe aanleiding zijn de fors gestegen prijzen van eerste levensbehoeften. Wijdenbosch ontslaat al zijn ministers, maar blijft zelf aan. Na een aantal schandalen wordt de demissionaire regering, die zou blijven zitten tot de verkiezingen in 2000, op 8 december alsnog naar huis gestuurd.

JUNI

4 De gemeente Tilburg lanceert het plan om de plaatselijke coffeeshops te bevoorraden zodat illegale wiethandel niet meer nodig is.

7 Ommezwaai in Indonesië: De PDI-P van Megawati Soekarnoputri wint de parlementsverkiezingen, hoewel de oude 'partij van de macht' Golkar het minder slecht doet dan verwacht. In oktober volgt Abdurrachman Wahid Habibie op als president. Megawati wordt vice- president.

7 Hayo Apotheker stapt op als minister van landbouw. De D66'er vindt dat het kabinet hem onvoldoende steunt bij zijn plan om boeren hun varkensstapel vrijwillig te laten inkrimpen. Hij wordt rap opgevolgd door Laurens Jan Brinkhorst.

9 Een kamercommissie onder leiding van Ella Kalsbeek onthult dat tussen 1991 en 1994 tenminste 15 0000 kilo cocaïne Nederland is binnengesmokkeld (straatwaarde 1,2 miljard) met hulp van corrupt of gechanteerd overheidspersoneel. Justitie was al langere tijd op de hoogte. Ook minister Korthals was op de hoogte en zegt dat hij de zaak reeds grondig laat onderzoeken. De Tweede Kamer neemt met die uitleg genoegen.

10 Het enthousiasme voor de Europese verkiezingen is lager dan ooit: slechts 30 procent van de kiezers gaat stemmen. D66 wordt gehalveerd, GroenLinks en SP boeken forse winst. Het CDA blijft de grootste partij.

11 De A4 tussen Schiedam en Delft moet met geld van het bedrijfsleven worden aangelegd. Het wordt dan de eerste tolweg van Nederland.

13 Een dioxineschandaal, dat twee weken eerder in publiciteit kwam - kippen bleken te zijn gevoed met vet, aangelengd met motorolie - zorgt voor een aardverschuiving in de Belgische politiek. Bij de parlementsverkiezingen boeken de liberalen, de Groenen en het Vlaams Blok grote winst. België krijgt een paars-groen kabinet. Premier wordt de liberaal Guy Verhofstadt.

21 Trendy Amsterdam is in paniek: discotheek Roxy wordt door brand verwoest na een vuurwerkspektakel bij de uitvaart van ontwerper Peter Giele. Een week later wordt discotheek de iT dichtgetimmerd wegens drugshandel.

JULI

3 Als een multicultureel feest op het Amsterdamse Mercatorplein uit de hand loopt, springt een groep Marokkanen voor de belaagde agenten in de bres. Tenminste, dat beweert de politie. Volgens ooggetuigen koos precies één jonge Marokkaan de kant van de politie.

4 Op de EK dressuur wordt Anky van Grunsven met haar paard Gestion Bonfire Europees kampioen.

6 In dire maanden tijd is het aantal mobiele telefoons met een miljoen gestegen.

8 Minister Borst wil abortus toestaan na zes maanden zwangerschap. Het moet dan wel duidelijk zijn dat de baby zo zwaar gehandicapt ter wereld zal komen dat hij maar kort te leven heeft.

8 De provincie Zuid-Holland heeft 47,5 miljoen gestoken in de failliete handelsonderneming Ceteco. Al snel komen er meer bankierspraktijken aan het licht. De provincie blijkt 1,7 miljard te hebben uitgeleend. Provinciale Staten wisten van niets. Een commissie, onder leiding van Cees van Dijk, onderzoekt de zaak. Het rapport, dat op 1 oktober verschijnt, is vernietigend: het college van Gedeputeerde Staten heeft ondemocratisch en ontoelaatbaar gehandeld. Commissaris van de koningin Leemhuis-Stout en drie gedeputeerden stappen op.

10 Zes Afrikaanse landen ondertekenen het vredesakkoord voor Congo. Maar de Congolese rebellen, die worden gesteund door buurlanden Rwanda en Oeganda, tekenen niet. Van het akkoord komt niets terecht. In augustus raken bovendien Rwanda en Oeganda onderling slaags bij de Congolese stad Kisangani. Deskundigen spreken van de Eerste Afrikaanse Oorlog.

16 Weer ellende voor de Kennedy's: bij een vliegtuigongeluk komen John-John, zijn vrouw Carolyn en zijn schoonzus Lauren Bessette om het leven.

17 Hoogleraar moraaltheologie Wim Eijk wordt benoemd tot bisschop van Groningen. In augustus ontstaat grote opwinding als Hervormd Nederland citeert uit colleges die Eijk aan priesterstudenten heeft gegeven. Homoseksualiteit is een neurose en wat de katholieke kerk de joden zou hebben aangedaan wordt vaak schromelijk overdreven. Eijk verklaart dat hij nooit iemand heeft willen beledigen.

20 Er komt een onderzoek naar de effecten van de vierdaagse schoolweek. Door een gebrek aan invalkrachten heeft een aantal scholen besloten de leerlingen eens in de twee weken een vrijdag vrijaf te geven.

21 In Assen verdwijnt de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld. Ze wordt op 12 augustus dood aangetroffen in de kruipruimte van een woning vlakbij de plek waar ze verdween. De bewoner bekent dat hij haar misbruikt en vermoord heeft. Hij was in 1996 veroordeeld wegens verkrachting van een 15-jarig meisje.

30 Hoogbegaafde Frédérique moet van de rechter in de kleuterklas blijven. Haar ouders eisten dat ze een klas zou overslaan, maar daar wilde de Bussumse Gooilandschool niet aan meewerken. In september gaat het meisje naar een andere school en slaat toch een klas over.

31 Op het EK zwemmen in Istanbul haalt Nederland de grootste medaille-oogst ooit: negen gouden medailles. Zes voor Pieter van den Hoogenband (waarvan twee in teamverband), twee voor Inge de Bruijn en een voor Marcel Wouda. Verder nemen de zwemmers twee zilveren medailles en twee bronzen mee naar huis.

AUGUSTUS

2 Twee jongens uit het Afrikaanse Guinee worden in Brussel dood aangetroffen in het landingsgestel van een Sabena-toestel. 'Help ons, wij lijden heel erg in Afrika', staat in een brief die ze bij zich hebben.

4 Het personeelstekort in de ziekenhuizen is zo nijpend dat veel ziekenhuizen een headhuntersbureau ingeschakeld hebben om operatie- assistenten en intensive-careverpleegkundigen te werven. Het bureau koopt personeel voor een 'transfersom' van 2500 gulden weg bij een ander ziekenhuis.

10 In de nieuwe euthanasiewet moeten ongeneeslijk zieke kinderen vanaf twaalf jaar het recht krijgen om zonder toestemming van hun ouders tot euthanasie te besluiten. Vrijwel de hele Kamer heeft moeite met dit voorstel.

11 Files en bewolking zorgen voor grote teleurstelling tijdens de langverwachte zonsverduistering.

16 Komkommertijd: enkhuizen zoekt naar een ontsnapte lanspuntslang. Later blijkt het hele verhaal een verzinsel.

17 Een zware aardbeving treft Turkije: 17 000 mensen komen om. Op 12 november wordt het land nogmaals getroffen door een aardbeving. Ditmaal zijn er 550 slachtoffers.

25 Het kabinet verwacht de komende drie jaar louter meevallers. Er is ruimte voor in totaal 7,2 miljard lastenverlichting.

31 De Volkskrant weet wie de aanstaande echtgenote van de kroonprins is: de Argentijnse Maxima Zorreguieta. Schoorvoetend geeft de Rijksvoorlichtingsdienst toe dat er sprake is van 'vriendschap'.

31 De bevolking van Oost-Timor spreekt zich in een referendum uit tegen autonomie binnen Indonesië. In de praktijk betekent dat: vóór onafhankelijk. Pro-Indonesische milities, gesteund door het Indonesische leger, creëren chaos en verdrijven honderdduizenden Oost-Timorezen. De situatie rond het VN-gebouw in de hoofdstad Dili krijgt veel publiciteit. Daar zoeken zo'n 1 500 vluchtelingen bescherming van de VN-staf en enkele journalisten, onder wie Trouw-medewerkster Minka Nijhuis. De internationale gemeenschap dwingt Indonesië uiteindelijk een vredesmacht te accepteren. Op 20 september landen de eerste buitenlandse troepen. Een dag later wordt, kort na zijn aankomst, de Nederlandse journalist Sander Thoenes vermoord. Op 22 oktober keert de Oost-Timorese leider Xanana Gusmao op het eiland terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden