Jaarlijks vier ton zwart uitbetaald voor 'Gladio'

(Novum) - Oud-medewerkers en nabestaanden van de geheime organisatie 'Gladio' krijgen jaarlijks bijna vierhonderdduizend euro zwart uitbetaald. Het gaat om zo'n veertig personen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van premier Jan Peter Balkenende (CDA). Gladio werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om de Russen bij een eventuele inval te bestrijden. In 1992 werd de organisatie opgeheven.

Gladio, of 'Operatiën en Inlichtingen', moest een zogenoemde 'stay behind' organisatie worden om de Russen op guerrilla-achtige wijze te bestrijden. Balkenende erkende eerder al dat de uitkeringen aan oud-medewerkers en nabestaanden na 1992 zijn doorgegaan. De uitbetaling is buiten de fiscus omgegaan om de 'persoonlijke levenssfeer' van betrokkenen te beschermen, schrijft Balkenende. Wel zijn volgens de premier de salarissen en uitkeringen verlaagd zodat de schatkist geen nadeel ondervindt.

De VVD en de SP vroegen in Kamervragen meer opheldering over de organisatie en een wapendiefstal uit een ondergronds Gladio-depot in 1984. Zo werd er bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in 1991 een wapenvondst gedaan. Volgens het tv-programma Reporter waren deze wapens afkomstig van het wapendepot van Gladio in de Scheveningse bosjes. Balkenende bestrijdt dit. Volgens hem is slechts één handgranaat mogelijk herleidbaar naar het betreffende depot. Dit is volgens de premier echter niet meer vast te stellen omdat de explosieven allemaal zijn vernietigd.

Uit het geheime wapendepot werden onder meer zeven machinepistolen, 28 pistolen met munitie en magazijnen, 28 handgranaten en zo'n zestig kilo springstof ontvreemd. Bij de arrestatie van Klepper en Mieremet zijn geen vuurwapens in beslag genomen, benadrukt de premier.

VVD-Kamerlid Fred Teeven en SP-Kamerlid Krista van Velzen wilden ook meer weten over een speciale geheime stichting die was ingesteld om salarissen en pensioenen uit te keren. In het Nationaal Archief van het ministerie van Algemene Zaken liggen onder meer documenten met de zinsnede 'betreffende de financiële verantwoording van de Stichting Quia O(p)portret 1990-1994 en 2001 alsmede over de financiële voorziening voor het geval van de activering van de dienst 1992-2002'. De Kamerleden wilden weten of er na 1992 ook nog gelden beschikbaar zijn gesteld naast de uitkering van pensioenen. Balkenende schrijft dat hier in de stukken geen informatie voor is gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden