Banenrapport VS

Jaarlijks komen er in de VS twee miljoen banen bij

Arbeiders in de gerenoveerde fabriek van autobedrijf Ford in Chicago.  Beeld AFP
Arbeiders in de gerenoveerde fabriek van autobedrijf Ford in Chicago.Beeld AFP

De Amerikaanse maakindustrie heeft het lastig, maar het zachte decemberweer zorgde voor banen in de bouw.

Met een groei van 145.000 banen in december sluiten de Verenigde Staten een decennium af waarin de banenmarkt alleen maar is gegroeid, jaar na jaar. En met ruime cijfers. 2019 was het negende jaar op rij waarin de banengroei boven de twee miljoen uitschoot. Om de groei van de arbeids­bevolking bij te benen, hebben de VS 100.000 banen per maand nodig.

De Amerikaanse beurs reageerde positief op het banenrapport van het ministerie van arbeid: de Dow Jones-index brak gisteren door de grens van 29.000 punten.

December bleef flink achter bij november, blijkt uit het banenrapport. Dat is niet zo vreemd, want in november gingen stakende werknemers weer aan de slag bij autoconcern General Motors en bij toeleverende bedrijven in de auto-industrie. Dat scheelde minstens 46.000 banen.

De Amerikaanse werkloosheid staat onveranderd op 3,5 procent, het laagste cijfer in een halve eeuw. Schaarste op de arbeidsmarkt zou moeten zorgen voor hogere lonen, maar hard gaat dat niet. In 2008 en 2009 was er nog een groot banenverlies door de financiële crisis, maar sindsdien groeit de Amerikaanse economie. De VS beleven de langste expansie sinds de Tweede Wereld­oorlog.

Rente driemaal verlaagd

Om die economische groei in stand te houden heeft de Amerikaanse centrale bank de rente vorig jaar driemaal verlaagd. Daarbij verwees de Fed steeds naar de internationale handelsspanningen. Naar verwachting ondertekenen China en de VS binnenkort een eerste handelsovereenkomst. Inmiddels zorgen de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran voor nieuwe onrust.

Als gevolg van de achttien maanden durende handelsoorlog met China kreeg de Amerikaanse maakindustrie het moeilijk. In december verdwenen 12.000 banen in het productiewerk, na een flinke plus in november, die met General Motors te maken had. Het zachte weer zorgde daarentegen voor extra banen in de bouw.

Economen uitten tegenover persbureau Reuters kritiek. Volgens hen vallen de Amerikaanse banencijfers stelselmatig te hoog uit. Dit komt in hun ogen doordat het statistisch bureau van het ministerie te weinig oog heeft voor bedrijfssluitingen en daarmee de gevolgen van de handelsoorlog onvoldoende in de peiling heeft.

Dat er iets mankeert aan de banencijfers blijkt ook uit de herziening waarmee het ministerie van arbeid volgende maand komt. In de twaalf maanden tot maart 2019 zouden volgens een schatting 501.000 minder banen zijn ontstaan dan eerder gemeld. Dat zou de grootste correctie in een decennium zijn.

Lees ook:

De staking bij General Motors laat zien hoe de auto-industrie ervoor staat.

Een zeldzame staking bij de Amerikaanse autofabrikant General Motors treft het bedrijf én zijn toeleveranciers hard. De auto-industrie staat voor een heleboel hindernissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden