Jaarlijks honderden doden door medicijnen bij dementie

Haldol Beeld
Haldol

In Nederland overlijden ieder jaar 550 tot 760 dementerende ouderen voortijdig door de medicijnen die ze krijgen. Ze slikken antipsychotica waarvan de werkzaamheid zeer beperkt is. Van de middelen is al jaren bekend dat ze ernstige bijwerkingen hebben. Herseninfarcten komen vaak voor door het slikken van deze middelen.

Joop Bouma

De medicijnen worden op vrij grote schaal voorgeschreven aan demente ouderen met 'probleemgedrag' (zoals agressie en agitatie), omdat er geen andere middelen zijn.

De meeste antipsychotica zijn niet geregistreerd voor probleemgedrag bij dementie. Ze zijn op de markt voor de behandeling van psychoses. Sinds 2005 is bekend dat antipsychotica leiden tot extra sterfte onder demente ouderen. Drie jaar daarvoor was in Canada al gewaarschuwd voor herseninfarcten als bijwerking van het antipsychoticum Risperdal.

Een Britse wetenschapper heeft uitgerekend dat het antipsychoticagebruik bij dementerenden in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks tot 1800 extra doden leidt en ruim 1600 extra beroertes en voorbijgaande ,lichte infarcten (TIA's). Als de Britse cijfers als uitgangspunt worden genomen, overlijden er in Nederland naar schatting 550 tot 760 ouderen als direct gevolg van het slikken van antipsychotica.

Verenso, de Nederlandse vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, heeft drie jaar geleden de adviezen over medicijnen bij probleemgedrag in de behandelrichtlijn aangepast. Dat gebeurde mede door nieuwe inzichten over werking en risico's van antipsychotica. Sinds 2003 hebben geneesmiddelautoriteiten wereldwijd, ook de Nederlandse toezichthouder, herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico's van ernstige bijwerkingen.

Verenso hield specialisten ouderengeneeskunde in de richtlijn voor dat bij ouderen in verpleeghuizen met probleemgedrag eerst andere oplossingen moeten worden gezocht voordat de medicijnkast wordt geopend , zoals praten, afleiden, een andere bejegening. In de richtlijn staat: 'Psychosociale interventies dienen eerst te worden toegepast omdat deze leiden tot een structurele aanpak van gedragsproblemen binnen een systeem'.

In de praktijk is van psychosociale aanpak als eerste keus-behandeling weinig terecht gekomen, blijkt uit onderzoek van het artsenblad Medisch Contact en Trouw. Gemiddeld krijgt in Nederland 1 op de 3 dementerenden antipsychotica.

Volgens specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer is het antipsychotica-gebruik in verpleeg- en verzorgingshuizen een goed kwaliteitscriterium voor familieleden bij hun keuze van een instelling voor opa of oma - aangenomen dat er voor hen wat te kiezen valt. ,,Het is een graadmeter voor verantwoorde zorg.''

Keizer schrijft antipsychotica voor in het Amsterdamse verpleeghuis waar hij werkt. Meer dan hem lief is. ,,Het is een zwaktebod. Ik heb altijd een schuldgevoel. Het is slechte geneeskunde. Daar heb je dan zeven jaar voor doorgeleerd. Je voelt je toch altijd een soort van collaborateur als je deze middelen voorschrijft. Het komt er op neer dat dementerenden in toom worden gehouden, domweg omdat ze in een verpleeghuis zitten.''

> Dementen sterven door antipsychotica (Medisch Contact)

> Zorg met een rottig beetje geld

> Inspectie: Wij krijgen nauwelijks meldingen van sterfte

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden