Jaarlijks 28 doden door onveilig klussen

AMSTERDAM (ANP) - Jaarlijks overlijden 28 mensen aan de gevolgen van een ongeval tijdens het doe-het-zelven. Daarnaast moeten nog eens 54.000 mensen een medische behandeling ondergaan.

Dat meldde Consument en Veiligheid zaterdag. De organisatie begint vlak voor vaderdag in een aantal bouwmarkten en doe-het-zelfzaken een campagne om klussers bewuster te maken van de risico's die ze lopen.

Onder de doden zijn mannen verreweg in de meerderheid. Tweederde van de slachtoffers maakte een val. Vanaf 55 jaar neemt het aantal overledenen licht toe.

Cirkelzaag

Circa 29.000 gewonden belanden op de afdeling eerste hulp van een ziekenhuis. Het zijn vijf keer zo veel mannen als vrouwen. De meesten zijn tussen de 20 en 60 jaar.

Grote boosdoeners bij het klussen zijn de (cirkel)zaag, het hobbymes en de snoeischaar. Van de bezoekers van de eerste hulp hebben twee op de vijf zich daaraan gesneden.

Ladder

Een op de zeven raakt gewond door een val van met name een ladder of trap. Tien procent loopt oogletsel op door bijvoorbeeld door een metaalsplinter. Van de eerstehulpklanten met een klusongeval moeten er 1600 in het ziekenhuis blijven.

De klussers zeggen dat pech, onvoorzichtigheid, onoplettendheid en haast de belangrijkste oorzaken zijn bij het ongeval. Hieruit blijkt volgens Consument en Veiligheid dat zij zich slecht voorbereiden en de risico's onderschatten. Het motto van de voorlichtingscampagne luidt dan ook: Neem rust en tijd voor veiligheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden