'Jaarcontract is een vast dienstverband'

PARIJS - Jan Raas sluit niet uit dat hij volgend jaar met zijn wielerploeg uitwijkt naar het buitenland. Tijdens de perspresentatie in Parijs gaf de Zeeuw daarvoor twee redenen aan, en in beide gevallen kwam de zwarte Piet op de burelen van de KNWU terecht.

JOHAN WOLDENDORP

Twee coureurs, op wie Raas geen beroep meer wilde doen, claimden met succes een fikse schadevergoeding. Gerrit Solleveld heeft nog acht maandsalarissen te goed, Twan Poels moet nog een half jaar lang voor bewezen diensten worden betaald. De beide renners, die vergeefs naar een nieuwe sponsor hengelden, vochten met succes hun ontslag aan bij de wielrennersvakbond VVBW. Het Nederlandse arbeidsrecht bood Raas geen enkele ontsnappingsclausule. Voor ieder aaneengesloten jaar dat Solleveld en Poels bij de Zeeuwse ploegleider in dienst waren, moet hij een maandloon als afkoopsom overmaken. "De wetgever beschouwt een jaarcontract sinds enige tijd als een vast dienstverband," vertelt secretaris mr. Gerrit Vixseboxse van de VVBW. "Ook de andere werkloze coureurs die niet meer voor contractverlenging in aanmerking kwamen, kunnen een beroep doen op die regeling. In de gevallen Solleveld en Poels zijn er aanzienlijke bedragen mee gemoeid. De buiten de boot gevallen neoprofs van Post worden er niet veel wijzer van, omdat ze voor het minimumloon fietsten."

Raas had het probleem van de naheffing, die overigens niet op het nieuwe jaarbudget van vijf miljoen dollar drukt, willen omzeilen door zijn renners een overeenkomst voor elf maanden aan te bieden. Tot voor kort werkten ploegleiders zelfs met 'jaarcontracten' van tien maanden. De KNWU vond dat niet langer acceptabel en wist zich daarbij gesteund voor de wetgever. Die beschouwt het profwielrennen als een normaal beroep, waarvoor de gebruikelijke maatschappelijke regels gelden. Het schept een precedent voor de totale beroepssport. In die sektor zijn dienstverbanden voor onbepaalde tijd immers een unicum, en seizoencontracten usance.

Raas pleit om pragmatische redenen voor een uitzonderingspositie. "Een gewone werknemer krijgt jaarlijks een bepaalde loonsverhoging. Een wielrenner die een goed seizoen heeft, gaat het jaar erop ineens veel meer verdienen. Ook als hij niets presteert, blijft hij op dat hoge salaris zitten. Dat wordt dan als uitgangspunt voor de afvloeiingsregeling gebruikt. Het komt er op neer dat je iemand die een paar jaar niet presteert, toch een nieuw contract moet geven. Ik vind het daarom reeler om een jaarloon van pakweg een ton over elf maanden te spreiden. Dan zit er tussen het oude en het nieuwe contract een maand en is er geen sprake van een langjarige overeenkomst."

Dat Raas met een geheel andere hoofdsponsor het wielerseizoen 1993 ingaat, verandert niets aan de rechtsgeldigheid van de claim van Solleveld en Poels. Het WorldPerfect Cycling Team, zoals de ploeg Raas officieel heet, is ondergebracht in de Stichting Professional Cycling Promotion. De PCP, statutair gevestigd in Breda, is de formele werkgever van drie ploegleiders, een public relations manager, twee artsen, een buschauffeur, zeven soigneurs, vier mecaniciens en zestien wielrenners, van wie er negen vorig jaar ook al voor Raas fietsten. De ploeg bezit dan ook een Nederlandse licentie. Het zal de Zeeuwse ploegleider niet gemakkelijk vallen een vluchtweg naar een sociale 'vrijstaat' te vinden, nu in het Europa van de 12 een uniform arbeidsrecht wordt gecreeerd. Raas zegt overigens nog wel enkele uitwijkmogelijkheden in de buurt te weten.

Behalve de nabetaling aan een renner (Solleveld) die hem vorig seizoen lelijk in de steek heeft gelaten - de goed verdienende Westlander meldde zich met een vage smoes af voor de Tour de France en kon prompt contractverlenging vergeten - zint het Raas ook niet dat een incidentele KNWU-sponsor de reclamerechten van het nationale shirt op het wereldkampioenschap heeft veroverd. "Het tenue wordt volgekalkt met Houtland en Bosland, of hoe die bedrijven ook heten. Voor de sponsor die de renners een heel jaar betaalt, schiet er weinig ruimte meer over." Dat gegeven is overigens zo oud als de sponsoring in het wielrennen, en dus het professionele cyclisme op zichzelf, bestaat.

Het waren de enige smetjes die Raas tijdens de ploegpresentatie 'ontdekte'. Voor het overige leek bij de Zeeuw nog het ongeloof te regeren over de snelle wijze (binnen een maand) waarop hij een redelijk uitgebalanceerde ploeg van zestien renners kon samenstellen. Het lukte hem alleen niet meer Italiaanse en Zwitserse elementen aan het team toe te voegen. Jammer maar helaas. De in Rotterdam zetelende Europese vestiging van het Amerikaanse softwarebedrijf had het om markttechnische redenen graag anders gezien. Een felbegeerd renner als Claudio Chiappucci zat via een clausule vol kleine letters toch nog een jaar vast aan Boifava, terwijl Raas er weinig voor voelde met tweede keus-renners aan de slag te gaan. En de beste Zwitsers rijden al in buitenlandse (Spaanse en Italiaanse) dienst.

Raas, die pas begin september vorig jaar WP als mannah uit de hemel zag vallen, heeft nog de nodige kunstgrepen moeten toepassen om enkele vaste waarden van vroeger aan zich te verplichten. Hij gooide het ten aanzien van Maassen op een financieel akkoordje met diens nieuwe ploegleider Priem en sponsor Bos. De als onmisbaar beschouwde Limburger tekende voor drie jaar bij, de duur van het sponsorcontract met WorldPerfect. Edwig van Hooydonck had zijn ja-woord al aan het Belgische Lotto gegeven, maar kon door een 'vormfout' eveneens op zijn schreden terugkeren. Raas: "In het contract van Van Hooydonck hadden ze het cijfertje 2 voor het aantal contractjaren met correctielak onzichtbaar gemaakt en in een 1 veranderd. Dan hoef ik niet meer voor Lotto te rijden, zei Edwig toen." In het wielrennen is de ene sociale jungle de andere niet.

De samenstelling van de ploeg Raas: Raul Alcala (Mex, ex-PDM), Danny Daelman (Bel, neoprof), Erik Dekker (neo), Edwig van Hooydonck (Bel), Martien Kokkelkoren, Louis de Koning (ex-Panasonic), Yvon Ledanois (Fra, ex-Castorama), Frans Maassen, Frederic Moncassin (Fra, ex-Castorama), Sammie Moreels (Bel, ex-Lotto), Rob Mulders, Jelle Nijdam, Dieter Runkel (Zwi, neo), Noel Segers (Bel), Eric Vanderaerden (Bel) en Wilco Zuijderwijk. Ploegleiders: Jan Raas, Hilaire Vanderschueren (Bel) en Joop Zoetemelk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden