Jaar van rust is voorbij in Slovenië

Politieke crisis dreigt na aftreden premier

JOOST VAN EGMOND

BELGRADO - De Sloveense premier Alenka Bratusek stapt vandaag op, dertien maanden na haar aantreden. Daarmee is de deur geopend voor een nieuwe ronde van politieke verlamming, die het euro-land vorig jaar op de rand van het faillissement bracht.

Reden voor Bratuseks ontslag is de comeback van Zoran Jankovic, de oprichter van haar centrum-linkse partij Positief Slovenië. Jankovic trad vorig jaar terug als partijleider. Hij staat onder verdenking van corruptie, evenals zijn rivaal en toenmalige premier Janez Jansa. Met Bratusek had Positief Slovenië destijds een 'schoon' alternatief, en diens coalitiegenoten verlieten hem om samen met Bratusek een nieuwe regering te vormen.

Maar Jankovic greep vorige week opnieuw de macht als leider van Positief Slovenië, waardoor Bratusek geen toekomst meer ziet als premier. De coalitiegenoten willen niet samenwerken met de besmette Jankovic en dus lijken nieuwe verkiezingen de enige uitweg.

Die verkiezingen bieden ook nieuwe kansen voor de huidige oppositieleider Jansa. Hij is al veroordeeld tot een celstraf wegens corruptie, maar dat verhindert hem niet politiek actief te blijven. Het is niet ondenkbaar dat hij een nieuwe termijn als premier krijgt.

De politieke crisis leidt af van de reddingsoperatie van Slovenië. Het land verkeert al twee jaar op de rand van de financiële afgrond vanwege de hoge schulden die de banken zijn aangegaan. Slovenië staat bovenaan de lijst van euro-deelnemers die mogelijk een reddingsoperatie van de EU nodig hebben.

Onder Bratusek werden eindelijk pijnlijke maatregelen genomen die Jansa had uitgesteld. Zij voerde een pakket aan privatiseringen door, saneerde de banken en nam het initiatief tot belastingverhogingen. Haar hervormingen werden vrijdag nog beloond door kredietbeoordelaar Fitch met een opwaardering van de Sloveense staatsschuld.

Het herstel is broos, waarschuwen economen. Ook Fitch voorziet slechts een economische groei van een half procent, niet genoeg om de 0,6 procent krimp in 2013 teniet te doen. Bovendien is de politieke instabiliteit 'een risico voor de hervormingsagenda'.

Alles hangt af van de politieke wil waarmee een nieuwe regering de hervormingen doorzet. En dat is juist zo onzeker. "Ik verwacht dat de premie op de Sloveense staatsschuld verder stijgt", zegt Lutz Röhmeyer van de Landesbank Berlin Investment tegen de Sloveense krant Finance. "Investeerders houden niet van onzekerheid." Daarmee wordt het nog moeilijker het land uit de crisis te krijgen.

Slovenië markeert dit jaar het tienjarig lidmaatschap van de EU. Destijds werd het feestelijk binnengehaald als een 'nieuwe ster'. Dat optimisme is gedoofd. Veel Slovenen zijn mismoedig over het vooruitzicht opnieuw te moeten kiezen tussen Jankovic en Jansa. Vorig jaar zag het land massale protesten tegen het van corruptie verdachte duo. Hun terugkeer markeert in veler ogen het 'intellectuele faillissement' van Slovenië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden