Jaap

Het wordt tijd eens aandacht te besteden aan de gedichten van J. G. (Jaap) de Hoop Scheffer. Want wie meent dat C. Buddingh' en de jongens van 'Barbarber' de ready mades in de Nederlandse poëzie hebben geïntroduceerd, vergist zich deerlijk. Lees maar eens wat de zoveel belovende Jaap de H. S. ooit uitrichtte met een simpel krantenbericht.

Amsterdam. Vijf december, achttien honderd veertig. Gistren nacht Ontstond hier brand, in 't achterhuis Van PUT, op 't Spui bij de Osjessluis, Dat tot een pakhuis dient. De vlam Sloeg boven 't dak uit. Op den Dam en elders was 't zoo helder, dat Men 't kleinste schrift kon lezen. Had een aantal spuiten en de moed Der brandspuitgasten niet den gloed Vermeesterd; niemand weet dan waar 't Gestuit zou zijn. 't Gezicht was naar.

De Hoop Scheffer was nog jong toen hij gedicht wrocht - “een jeugdig liefhebber van modernen romantischen versbouw, die aanmoediging verdient”, zo werd hij bij de lezers van het tijdschrift 'Braga' van J. J. L. ten Kate en A. Winkler Prins geïntroduceerd. Er waren dus mensen die al vroeg iets in De Hoop Scheffer zagen. Hij heeft een prachtige (theologische) carrière gemaakt, die hem langs de kansel en een ere-doctoraat voerde tot de hoogleraarskatheder in het doopsgezind seminarium aan de Amsterdamse universiteit.

Zijn naam leeft nog steeds bij ons voort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden