Jaap van de Scheur, een bevlogen vakbondsleider

,,Alles wat ik doe en zeg is van mezelf. Anders zou ik het verdommen. Ze sturen mij niet met een boodschap weg. Niemand. Ik ben lid van de bond maar ik zeg niets waar ik zelf niet in geloof.'' Dat zei Jaap van de Scheur in 1983 tegen de Haagse Post. Het was de oud-Abvakabo-voorzitter en politicus ten voeten uit. Zijn familie maakte gisteren bekend dat hij vorige week donderdag is overleden en inmiddels is gecremeerd. Van de Scheur is 76 jaar geworden.

De strijdlustige, rechtlijnige en opvallend besnorde voorzitter van de Abvakabo FNV was jarenlang het boegbeeld van de radicale vakbeweging. In 1983 was hij wekenlang in het nieuws vanwege de ambtenarenstaking. Uit protest tegen een fikse looningreep legden 'zijn' ambtenaren tien weken lang het werk neer: trams reden niet, vuilnis werd niet opgehaald en post niet bezorgd.

Van de Scheur gaf ambtenaren een gezicht. ,,Voordien was de ambtenaar een anoniem persoon die een loket op je vingers liet vallen en er nooit was'', zegt Cees Vrins, die Van de Scheur in 1990 opvolgde als Abvakabo-voorzitter. ,,Tijdens de staking bleek dat ze altijd het land draaiende hielden.''

Woedend was Van de Scheur over het plan van het eerste kabinet-Lubbers om de salarissen van de 1,2 miljoen ambtenaren en trendvolgers met 3,5 procent te korten. Hij zweepte op tot protest. ,,Wij moeten van de machthebbers weer terug in ons hok, maar dat weigeren we en dat blijven we weigeren.'' Zijn toehoorders reageerden steevast met 'Japie! Japie! Japie!'. Tegenstanders noemden hem een demagoog.

De beroemde stakingsleider inspireerde Van Kooten en De Bie tot een vermakelijk type: Aad van der Naat, een sjekkies draaiende socialist. Zoals De Bie hem in onvervalst Haags nadeed: ,,Wij zullen niet buigi, deze regering kan bachsti''.

Van de Scheur mocht dan populair zijn bij zijn leden en de media, de staking draaide uit op een mislukking. De rechter maakte er een einde aan. Lubbers -,,de zetbaas van bankiers en werkgevers''- verzachtte de korting op de ambtenarensalarissen met slechts een half procent. Ook het trendbeleid, dat de lonen van ambtenaren vastklonk aan die in de marktsector, ging eraan in het veelgeroemde Akkoord van Wassenaar. Daarin ruilde de vakbeweging (ook Van de Scheurs FNV) loonmatiging tegen werkgelegenheid.

Van de Scheur, afkomstig uit een Limburgs arbeidersgezin, kon moeilijk meegaan in de gematigder visie van FNV-voorzitter Wim Kok. Na zijn vertrek bij de Abvakabo in 1990 werd hij lid van de Rotterdamse gemeenteraad. Aanvankelijk voor de PvdA-fractie, maar later, uit onmin met het PvdA-standpunt rond de bezuinigingen op de WAO, voor zijn eigen partij Solidair '93.

De laatste jaren kwam hij af en toe in het nieuws als huurders van volkstuintjes het slachtoffer dreigden te worden van megalomane bouwplannen van de gemeente Rotterdam. Hij ging voorop in het protest, als altijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden