JAAP IS IN VORM

De kelder is donker. Dat is, zegt Rob, omdat de kopstukken van het CDA nou niet moeders mooisten zijn. Men voelt zich buitengewoon op zijn gemak onder de grond. Er wordt vrolijk gepraat, er is goede koffie, de beste koffie die ik tot nu toe in deze campagne heb mogen drinken, en er worden kleine Bossche bolletjes rondgedeeld. Want samen Bossche bollen eten doe je niet alleen. Een pianist speelt Greensleaves en er botst iemand tegen mij aan, net terwijl ik een hapje Bossche bol neem. “Sorry”, zegt ze, en ik herken haar stem meteen, het is mevrouw Maij-Weggen. Die zat toch op verkeer? Die zou botsingen moeten kunnen vermijden. Ik veeg mijn neus af met de nieuwste CD-Actueel.

VINCENT BIJLO

De kwieke presentator heet ons welkom. Ik ken zijn stem, hij klinkt alsof hij van de EO is. Ik neem nog een Bosch bolletje, dit wordt gezellig. Hij nodigt Jaap de Hoop Scheffer uit op het podium te komen, en begint Jaap, we moeten allemaal Jaap zeggen, te interviewen. Jaap heeft gisteren gefietst in Limburg, met een aantal Limburgse kandidaat-Kamerleden en met niemand minder dan Henny Kuiper. “Henny Kuiper”, zegt Jaap, “heeft mij ondersteund in de tocht naar boven. Vergeet die zin even niet mensen, de tocht naar boven.” Applaus en hard schallend Brabants katholiek gelach, de fietstijden van Van Agt herleven.

Jaap heeft er zin in, hij is net zo kwiek als de EO-meneer. “Het juiste verzet, op 8 en 24, en dan naar boven.” Het valt mij nu opeens op dat Jaap zijn stem precies die van Hans van der Togt is. Jaap gaat speechen. “Welkom in deze gezellige Raadskelder, dat is zo'n gezellige setting en omgeving die bij zo'n CDA-bijeenkomst hoort. Goed om hier te zijn in Brabant, wat mij betreft een ongedeelde provincie.” “Juist”, roept iedereen, en men klapt. Ik begrijp het niet, wil Jaap Belgisch Brabant bij ons Brabant voegen? Een Bossche CDA'er legt het mij uit, het heeft iets van doen met de stadsprovincie Eindhoven. De uitleg moet kort gehouden worden, want Jaap gaat in HSL-vaart verder. “Brabant is een warme provincie, en dan kan het niet anders dan dat wij zeggen, en dat zeggen wij, dat Brabant een CDA-provincie is en moet blijven.” Applaus.

Hij zet gedeputeerden in het zonnetje, breekt een lans voor het gezin en gaat dan over tot de landelijke thema's. Hij sleurt ons al kwinkslagend en soepel van applausje naar applausje, springend met spoed langs grote onderwerpen. Allereerst natuurlijk de zorg, want de zorg baart Jaap zorg. Hij spreekt de verwachting uit “dat het tekort, en dit is nu weer een hele serieuze opmerking mensen, dat het tekort in 2002 opgelopen zal zijn tot 2.2 miljard.” Een siddering gaat door de kelder. “Het CDA bruist van de ideeën, we hebben samen leven doe je niet alleen uitgewerkt.”

Een meegenomen kind schreeuwt. Jaap is alert. “Het is nooit erg als de jongste generatie bij het CDA laat horen dat ze er is. Hoe laten wij dit land over aan de generatie die nu nog staat te kirren en te roepen. Laat ze daar rustig mee doorgaan want het is de generatie waar wij ook voor staan. Wij staan niet voor onszelf, wij staan ook voor jongeren.” Wat een improvisatievermogen, of zou het kind deel zijn van Jaaps propagandamachine.

De zaal raakt niet uigeklapt. “Vertrouwen in de land- en tuinbouw, daar gaat het over, mensen daar gaat het over. het wordt stil met Kerstmis op de boerderijen...” Ik ben een beetje misselijk van de Bossche bollen geworden, geloof ik. De kelder barst bijna uit zijn voegen van Jaaps elan. Gelukkig gaat hij afsluiten. Hij gooit er nog wat poëtische onbegrijpelijkheid tegenaan. “Wij willen eerst omkijken naar de ander, dan voor onszelf, een samenleving waar naastenliefde een rol speelt, een warme samenleving. Samenleven doe je niet alleen, ook niet hier in Brabant, er tegenaan, vanmorgen hier is een mooie start. Dank u wel.”

We kunnen nog niet meteen aan de slag, want de EO-meneer inter- viewt eerst Hans van den Broek, die ook al zo rap van de tongriem gesneden is vanochtend. Iedereen maakt grapjes. Ook CDA-huiscaba- retier Bert Kuipers, die een optreden verzorgt. Brave grapjes, die hij vaardig inkopt. “De Telegraaf kopte vanmorgen: Juliana met sprongen vooruit.” Het kan niet op. “Als Willem-Alexander koning is, is Nedederland pas echt W.A.-verzekerd.”

Een aantal grappen snap ik niet, maar dat komt natuurlijk omdat ik 'van boven de grote riolen' kom. “Mest, ja het is een heel probleem, maar ja, de vrouw van de echte Brabantse boer heet niet voor niets Riet.” “Politici, waar is de allure. Zo'n Clinton, met al die affaires en weet ik allemaal wat, ik denk altijd US open. En zo'n Blair, dat is het, die heeft allure. Toen wij in Helmond die naam hoorden dachten wij dat 'ie uit Helmond kwam.” Nog eentje. “Toen ik die Jorritsma zag, in die jurk, toen dacht ik: Poldermodel.” Applaus.

Gelukkig is het nu tijd om te gaan canvassen. Dat is campagnejargon, en dat betekent dat men CDA-folders gaat uitdelen op de markt in Den Bosch. Op kop van het stoetje loopt een dixielandbandje, waarschijnlijk geleend van de VVD. Jaap fluit vrolijk mee. Een cameraploeg dient zich aan, ja hoor, Jaap wil best een interview geven. Hij overlegt met de cameraman. “Zal ik”, vraagt Jaap, “zal ik nog even heel langzaam voor de camera langslopen?” Ja hoor Jaap, doe dat maar. Ik ga naar huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden