Jaap de Hoop Scheffer roept Poetin op tot kalmte

Het bezoek van Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer aan Rusland heeft de relatie tussen de verdragsorganisatie en Moskou niet verbeterd.

Van onze redactie buitenland

De Navo-topman gaf na afloop van een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin toe dat er over een aantal problematische onderwerpen, zoals de kwestie rond de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Europa, niet veel toenadering was. Poetin verklaarde dat het ’heel natuurlijk’ is dat er problemen zijn in de verhouding tussen Rusland en de Navo. „In de relatief korte periode van tien jaar zijn wij uit het tijdperk waarin wij tegenstanders waren beland in het tijdperk waarin wij samenwerken. Dit zware en ingewikkelde werk kan niet zonder problemen verlopen”, aldus Poetin.

De Hoop Scheffer zei op zijn beurt dat de Navo en Rusland niet zonder elkaar kunnen en dat er geen alternatief was voor een goede verhouding.

Hij pleitte er bij Moskou wel voor om niet te tornen aan het CFE-verdrag, een verdrag voor wapenbeheersing. De VS en andere Navo-landen zeggen dat Moskou volgens deze overeenkomst troepen moet weghalen die het in de voormalige Sovjetrepublieken Moldavië en Georgië heeft gestationeerd. Volgens Rusland is die eis erbij gesleept. Moskou had gedreigd het verdrag op te zeggen als de VS vasthouden aan de plannen voor een raketschild in Polen en Tsjechië.

Een ander heikel punt is de zelfstandigheid van Kosovo. De Amerikanen en Europeanen zijn voor een afscheiding van de Servische provincie waar de meerderheid van de bevolking Albanees is. Maar Rusland, een trouwe bondgenoot van Belgrado, ziet daar helemaal niets in.

Al deze geschilpunten zijn volgens De Hoop Scheffer geen reden om met elkaar via ’megafoons’ te communiceren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden