Jaap Boot overleden

In zijn woonplaats Purmerend is gistermiddag Jaap Boot (84) overleden. Boot was in de oorlogsjaren verspreider van de illegale Zaanse Trouw-editie. In de laatste maanden voor de bevrijding was hij nauw betrokken bij de problemen over de politieke weg die de protestantse Trouw-aanhangers na de bevrijding zouden inslaan. Boot behoorde tot de vurige voorstanders van een Christelijke Volkspartij, waarin anti-revolutionairen en christelijk-historischen zouden samengaan. Hiervan kwam niets terecht.

Na de oorlog richtte Boot een instituut voor schriftelijke cursussen op, het Instituut Boot. Hij verkocht zijn bedrijf in de jaren zeventig om zich in Spanje te vestigen. Zeven jaar geleden keerde hij terug naar Nederland.

Vice-president W. Vellinga van het gerechtshof in Leeuwarden wordt advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Ook raadsheer J. Overgaauw van het hof in Den Haag wordt advocaat-generaal bij het hoogste rechtscollege. De ministerraad heeft gisteren ingestemd met de benoeming van de twee. Vellinga gaat zich bezighouden met strafzaken, terwijl Overgaauw belastingzaken gaat doen. De belangrijkste taak van de advocaten-generaal bij de Hoge Raad is het geven van onafhankelijk adviezen aan de Raad over cassatiezaken.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) krijgt een nieuwe hoofddirecteur. Op 1 oktober legt J. van den Berg zijn functie neer. Van den Berg (61) werkt sinds augustus 1996 bij de VNG. In de afgelopen jaren was hij verantwoordelijk voor een ingrijpende reorganisatie. Het is nog onduidelijk wie zijn opvolger wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden