Ja, ze is zwanger

De laatste middag van haar leven bracht prinses Diana winkelend door in Parijs. Dat weten we. Er zijn natuurlijk foto's van. Als ze die zaterdagmiddag op de Champs Elysées bij een van de talloze krantenkiosken was gestopt, had ze tientallen tijdschriften kunnen kopen met artikelen over zichzelf. Net als in Amsterdam, in Rio de Janeiro, Bangkok of Oman enzovoort.

Op duizenden foto's had ze zichzelf kunnen terugzien. En niet alleen in de echte boulevardpers. Want ook gerenommeerde tijdschriften grepen de afgelopen jaren te pas en te onpas iedere gelegenheid aan om weer een foto van prinses Di af te drukken. Geen tijdschrift leek de drukkerij te verlaten zonder haar afbeelding. Deze week hadden de kranten en bladen hun handen vol aan het ongeluk, de kinderen, terugblikken op haar leven en de voorbereidingen voor de begrafenis. Maar ooit volgt de stilte en dan zal pers het moeilijk krijgen een opvolger voor Di te vinden. Want over wie kan weer zo uitgebreid geschreven worden als over Di, Princess of Wales?

Ze heeft het niet gedaan, dat weten we ook. Ze had een hekel aan die bladen. Maar als ze wel gestopt was en de kofferbak vol had laten laden met tijdschriften, had ze de grootst mogelijke onzin over zichzelf kunnen lezen.

De laatste week van de levende Diana in de bladen stond in het teken van een filmrolletje van de Italiaanse fotograaf Mario Brenna. Hij maakte de eerste foto's van Dodi Al-Fayed en prinses Diana. Ze werden op 10 augustus in het Britse tabloid Sunday Mirror afgedrukt, waarna de jacht op meer opnamen van de geliefden werd geopend.

Het is de vraag waar ze zich het meest aan zou hebben geërgerd: de hoeveelheid tekst, de onwaarheden, het belerende toontje waarop ze werd toegesproken of het feit dat bij ieder willekeurig onderwerp zij, prinses Di, er weer met de haren werd bijgesleept.

'Born to be blond', kopte de Britse editie van Hair, over haarmode, nog in het septembernummer met Di op de cover. Blond is 'in' en bestaat in vele nuances. Het blond van Diana is cool in tegenstelling tot het blond van Claudia Schiffer, dat 'zonnig' is. De mannen die Diana met haar haarkleur aantrekt zijn 'moederskindjes'. De 'zonnige' Schiffer krijgt volgens Hair wilskrachtige types achter zich aan.

Cosmopolitan verklaart deze maand nog de geheime codes waarmee mannen vrouwen typeren. Zo is er de cold oftewel Clone Of Lady Di. Pas op voor de cold waarschuwt Cosmo. Een gesprek met een cold draait er altijd op uit dat het alleen over háár gaat. Het is een zwak vrouwtje dat verslaafd is aan therapieën.

De Amerikaanse Vogue meldt dat het pakje weer terug is in het modebeeld en illustreert ook dit met Diana in een lichtblauw ontwerp van Chanel. Style komt met de favoriete pump van Diana. Dat is er een van Manolo Blahnik en die zijn niet mis. Een anonieme woordvoerster vertelt: “Ik draag Blahniks omdat ik mannen wil verleiden.” Lezeressen van Privé konden vorige week nog testen of er een prinses à la Di in ze schuilde. Wie de 'man van haar dromen' op een feestje begroet met 'wapperende wimpers en een verlegen lachje' en op het eerste afspraakje een zwarte avondjurk draagt heeft een 'Di' in zich.

Het Amerikaanse Vanity Fair had in het septembernummer al meteen een foto van Di bij de brievenrubriek op pagina 2. De lezers vonden de fotoreportage vorige maand, waar ze zelf aan meewerkte, zo mooi. Het blad maakt zich verder enorm zorgen over de toekomst van de Britse monarchie.

Bezorgdheid lijkt bij veel bladen een excuus om eens flink te aandacht te besteden aan de kommer en kwel van de Windsors. Het bespreken van een boek vol onthullingen over schandalen is ook een methode. Vanity Fair heeft geen goed woord over voor Kitty Kelley's nieuw te verschijnen boek vol roddels over de Windsors, maar vermeldt ze wel even onder het mom van: kijk eens hoe onsmakelijk mevrouw Kelley uitwijdt over de vruchtbaarheidsprobleem bij de moeder van koningin Elizabeth.

Maar nieuws is Diana voor glossy's als deze niet echt geweest. Voor de ontelbare roddelbladen die overal op de wereld verschijnen was ze dat wel. Sinds de foto's van Brenna werden gepubliceerd, doken in alle bladen meer of minder wazige foto's op van Diana en Dodi, op de boot, of op het balkon van een villa. De bladen wisten ontzettend veel, blijkt uit de onderschriften. Wat ze in haar koffers had bijvoorbeeld: “Ze reist slechts met wat topjes, sexy shorts en veel badpakken rond”, zo meldde Das Neue Blatt. En de zwarte doosjes die de prinses in een plastic tasje meedraagt tijdens een wandeling door Griekenland? Dat zijn cadeautjes voor Dodi. Prive vond het gebloemde badpak wat 'te kinderlijk' voor de prinses. En in het zwartwitte badpak dat ze vorige week woensdag droeg krijgt de bustepartij te weinig steun, aldus Privé.

De roddelbladen beoordeelden behalve de kleding ook het hele bestaan van de prinses lustig. Het leek of er een wedstrijd in populariteit tussen Diana aan de ene kant en Charles en Camilla Parker Bowles aan de andere kant aan de gang was. Zij, de roddelbladen, mochten de punten uitdelen. En met hen de lezeressen. Gezien de oplagecijfers verkocht dat prima.

Hello, een van de grootste Engelse roddelbladen, had het duidelijk niet zo op Diana. De helft van alle Britten zou haar graag het land zien verlaten, meldde het blad. Nee, dan Camilla. Die stal ieders hart met haar ingetogen waardigheid tijdens het galafeest dat Charles ter ere van haar vijftigste verjaardag gaf. “Hun liefde is gebaseerd op een diepe, langdurige vriendschap en zij zijn dankbaar voor ieder gewoon moment”, zoals “het samen in de grond zetten van pioenrozen.” Die twee hadden geen jet-set en dure jachten nodig zoals Diana.

'Och die Diana', verzuchtte de Neue Post. Ze gaat van de ene liefdescatastrofe naar de andere. Diana prijkte lachend op de voorplaat, naast de vorige vriendin van Dodi Al- Fayed, Kelly Fisher, die haar tranen wegveegt. Binnenin prijkten de twee dames met dezelfde ring om de vinger - alsof Al-Fayed de verlovingsringen per dozijn inkocht - naast foto's van vermeende voormalige minnaars van Diana.

Concurrent Das Neue Blatt was echter helemaal op de hand van Diana. “Ze is herboren en heeft eindelijk de grote liefde van haar leven gevonden”, juichte het blad. Er stonden data bij de fotoserie, zodat de lezer precies kon nagaan op welk strand de prinses zich de afgelopen weken bevond. Camilla Parker Bowles begon haar vakantie daarentegen in een propvolle chartervlucht naar Malaga.

En er zijn luchtfoto's van het landgoed van Dodi Al-Fayed in Malibu: 'Zeer elegant is toch ook gezellig en de kledingkast is zo groot als en suite!' Ook het Spaanse Gente drong door tot in de slaapkamer in Malibu en bood luchtfoto's van het landgoed: 'Hier zal de liefdesbaby van Dodi en Diana opgroeien'.

Naast de foto's van Dodi en Diana op het jacht dook telkens in de bladen weer die ene foto op waarop Diana te zien was terwijl ze door het centrum van Londen jogde. De maker is nog aan het woord geweest op de Nederlandse televisie. Voor het RTL Nieuws deed hij zelfs voor hoe hij, rennend met een keukentrap, door Londen ging om zijn dagelijkse foto van Diana te maken. Hij kiekte haar op de weg van en naar de sportschool, op de dagen dat ze haar vakantie even had onderbroken. Dat die foto wel heel erg op die van de dag ervoor leek (haar haar zat hetzelfde en ze droeg dezelfde sweater) deed er niet toe. “Iedereen die een foto van vandaag van Diana nodig heeft kan bij mij terecht”, aldus de fotograaf. Een foto van Diana had altijd zijn waarde.

De foto keerde overal terug, maar met verschillende onderschriften. Waarom rende Diana zo hard door Londen? Alleen voor haar conditie? Nee, wist het Franse Paris Match. 'Diana vlucht voor de stress die de onthullingen van fotomodel Kelly Fisher teweeg heeft gebracht'. Helemaal niet, meende het Spaanse Semana. Ze had gewoon haast om haar geliefde Dodi weer te zien. 'Ze is van de sportschool op weg naar haar waarzegster om zicht te krijgen op haar toekomst met Dodi', meende Hola. 'Het gaat niet goed met de liefde', concludeerde Hello naar aanleiding van het ingespannen gezicht van de joggende Diana. “Diana doet er alles aan om haar goede figuur te behouden. En na twee kinderen moet ze hard werken om er weer strak uit te zien”, wist de Nederlandse Party.

En dan zijn er nog de mensen die óver Diana vorige week aan het woord kwamen. De Australische Womens World had een gesprek met haar moeder over het thema gebroken huwelijken. Paris Match en het Spaanse Hola drukten foto's af van een helicopter die in de tuin van mevrouw Rita Rogers in Engeland landt. Zij zou de favoriete waarzegster van Diana zijn geweest en zij zou met Dodi per helicopter zijn gekomen om van haar diensten gebruik te maken. Rita Rogers kon natuurlijk niet alles aan de pers vertellen, maar wel dat ze vaak gebruikt wordt als medium om in contact te treden met overleden ouders van cliënten.

Neue Welt beschikte over een wel heel bijzondere bron. Ene Betty F. 'waarvan de naam bekend is bij de redactie', werd in het blad opgevoerd: “Ik treed naar buiten omdat Diana dit zelf niet doet. Ja, Diana is zwanger. Als moeder zie ik alle tekenen daarvan.”

Op de foto leunt Diana op de rand van het terras. Ze staart het landschap in de omgeving van Saint Tropez in en moet ergens een lens hebben zien flikkeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden