KLEIN VERSLAG

Ja, wat zag ik? Uit een erkerraam hangt een naakte man

null Beeld

Deze week berichtte de radio dat 1,2 miljoen Nederlanders nog nooit online waren geweest. De toon was zorgelijk en er werd geloof ik een verantwoordelijke staatssecretaris over ondervraagd.

Die 1,2 miljoen is al een CBS-cijfer uit 2015 en die geheelonthouders houden het dus lang vol. Ze hebben in ieder geval niet beleefd wat ik gisteren beleefde toen ik mijn dagelijkse socialemedia-infuus had aangelegd, een mengsel van Twitter, Instagram en Whats-App.

Een filmpje. Summier begeleid door de tekst: What did I watch. Ja, wat zag ik?

Aan een erkerraam van een flat hangt een naakte man. Zijn vingers haken aan een reling of rand en hij poogt tastend met zijn benen houvast te krijgen. Onder zijn linkervoet hangt een slappe kabel, onder zijn rechter bevindt zich een leiding die naar een airco loopt naast het raam.

Ik vermoed dat we ergens in Azië zijn, Japan, Taiwan, Zuid-Korea. Vanwege die airco’s. De bouwwijze van de flat. Het licht. Niet vanwege de naakte man. Die zien we alleen van achteren.

Slapstickgedachte

Waarom hangt hij daar? Een slapstickgedachte komt op: hier hangt de minnaar en de echtgenoot is vroeger dan verwacht thuisgekomen.

’s Mans inspanningen om te redden wat te redden valt, ogen niet als een poging tot zelfdoding.

Op de achtergrond zijn onverstaanbare stemmen hoorbaar. Een hond blaft. Misschien is het filmpje gemonteerd of misschien is de filmer snel omgelopen, want plotseling is het perspectief veranderd en zien we de man van opzij en ook zien we dat hij zich in zijn benarde positie op drie hoog bevindt.

Beneden op straat staat een man naar hem omhoog te kijken. Dan gebeurt het. De naakte man moet loslaten. Hij valt langs de gevel naar beneden, onder hoog gegil van toeschouwers die niet in beeld zijn.

Zijn voet haakt even langs een ander erkerraam waardoor de baan van zijn val verandert en hij ruggelings op een grijze vuilcontainer landt en onder rondvliegend afval het wegdek bereikt. Op een wonderlijke wijze lijkt zijn val daardoor gebroken, maar het filmpje eindigt hier abrupt.

Liplees-bewijs

Wat zag ik? Dit dus. Een naakte man die ergens in Azië uit een flat valt, onderweg een uitsteeksel raakt, een tollende beweging maakt en via een vuilcontainer op straat terecht komt.

Ziet u, ik ben online. Ik beleef dingen. Dit is maar een willekeurig voorbeeld van gisteren. Nog diezelfde dag volgde ik online minutenlang een tumultueus debat ‘Order, order!’ tussen right honourable ladies and gentlemen in het Britse Lagerhuis over de leider van de oppositie die tijdens het debat ‘stom wijf’ (stupid woman) zou hebben gemompeld in een reactie op een bijdrage van de premier.

Het liplees-bewijs daarvoor wordt via het Twitter-infuus geleverd en direct toegediend. Leden van het Lagerhuis zwaaien met dat bewijs en eisen een verontschuldiging. Juist.

Tegen al die honderdduizenden mensen die nooit online zijn geweest, zeg ik: u weet niet wat u mist.

En ik zeg u: ik mis wat u beleeft. Om niet aangesloten te zijn op een dagelijkse overdosis aan tumult waar geen touw aan vast te knopen is. 

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden