Ja, u leest het goed: een documentaire over meisjes met stokpaarden

Else, Aisku en Alisa, de hoofdrolspelers van 'Hobbyhorse revolution'Beeld TRBEELD

Op het filmfestival voor de jeugd draait een bijzondere film: 'Hobbyhorse Revolution'. Finse meisjes berijden stokpaardjes.

Er is een nieuwe trend onder tienermeisjes die zich als een virus over de wereld verspreidt, en vastgelegd is door de Finse filmmaakster Selma Vilhunen. De documentaire waarin ze jeugdige stokpaardenberijdsters volgt, heet 'Hobbyhorse Revolution', en is een van de meest bijzondere films die komende week het filmfestival Cinekid aandoet.

Ja, u leest het goed: stokpaardenberijdsters. De Finse tienermeiden die met de camera worden gevolgd hebben geen echte paarden, maar zijn de trotse bezitters van stokpaardjes. Op straat rijden ze op een stok met een stoffen paardenkop erop, en hoewel het in eerste instantie een sketch lijkt uit Monty Python of Jiskefet, is het volle ernst. De stokpaardjes die ze vaak zelf hebben gemaakt, hebben namen en worden liefdevol toegesproken.

De berijdsters zijn in de leeftijd van 12 tot 18 jaar en verzamelen zich buiten om urenlang te trainen. Ze oefenen op straat, in het park en het bos. Ze doen alsof ze een ruiter zijn en gaan helemaal op in het spel. Ze oefenen op dressuur en springen, letten op stijl en houding, gaan naar regionale wedstrijden en doen mee aan het nationale kampioenschap hobbyhorsing. Het zijn niet zomaar een paar meiden, Finland telt inmiddels meer dan 10.000 beoefenaars van de stokpaardensport. Het zijn hoofdzakelijk meisjes, al duiken hier en daar ook jongens op.

De trend verspreidde zich de afgelopen jaren eerst over Scandinavië, maar inmiddels zijn ook Duitsland en Frankrijk in de ban van de fantasiesport. Eerder dit jaar werd het eerste stokpaardenkampioenschap in Australië gehouden, en afgelopen zomer volgde de eerste hobbyhorse-competitie in de Verenigde Staten.

De Finse regisseuse Selma Vilhunen kwam het fenomeen in 2012 op het spoor, toen ze geattendeerd werd op een YouTube-video. Wat ze zag was zo fantastisch en zo charmant dat ze op onderzoek uit ging. Ze vond meer video's, blogs en internetfora. Er bleek een hele gemeenschap van stokpaardenliefhebbers te bestaan. Maar, zo vertelde ze in interviews, op het maken van een film werd aanvankelijk terughoudend gereageerd. De meisjes durfden niet uit te komen voor hun ongewone hobby, uit angst om raar aangekeken te worden. Maar Vilhunen zette door en won het vertrouwen van enkele meisjes die ze uiteindelijk over een periode van drie jaar volgde. De roodharige Alisa, de blonde Elsa en de donkerharige Aisku groeien in de film langzaam uit tot de drie hoofdrolspeelsters, een soort Finse tienerversie van Charlie's Angels.

Per stokpaard je stem vinden

Omdat de regisseuse ruim de tijd nam voor haar film, zie je hoe de trend zich ontwikkelt, en leer je de meisjes en hun drijfveren kennen. Het zijn veelal breekbare tieners met groeipijnen. De een heeft problemen thuis, de ander lijdt aan depressies. In de gemeenschap van stokpaardenliefhebbers vinden ze houvast.

De meiden zijn soulmates. Ze hebben hun toevlucht genomen in een ontroerende fantasiewereld waarin ze zichzelf kunnen zijn, en waarin ze serieus worden genomen. Via hobbyhorsing vinden ze hun talent en hun stem, ja, verwerven ze girl power.

Een sleutelwoord is controle. Een van de meiden geeft aan wat het voordeel is van een een stokpaardje boven een echt paard. Het gaat er niet alleen om dat een stokpaardje betaalbaar is, maar ook dat je op je eigen benen staat, en dus totale controle kunt uitoefenen.

Rondom het stokpaardje hebben ze een eigen wereld gecreëerd, een eigen systeem ontwikkeld waarin het draait om zelfredzaamheid. Ze maken hun eigen stokpaardjes en hun eigen video's, en hebben een hobbyhorse-associatie opgericht met een regering, een parlement en een voorzitter. De ontroering zit 'm in de ernst waarmee ze te werk gaan, en in de elegantie waarmee ze hun stokpaardjes berijden en in bedwang houden.

Twee hoofdrolspeelsters uit de documentaire 'Hobbyhorse Revolution' zijn volgende week met hun stokpaardjes aanwezig op Cinekid om een demonstratie te geven. Je kunt ook meedoen aan een masterclass stokpaardjes maken, en onder leiding van de meiden een proefritje op een stokpaardje wagen.

Digitale speeltuin

Het is herfstvakantie in Noord-Nederland. Tijd voor Cinekid. Het film-, televisie- en nieuwe mediafestival voor de jeugd opent morgen zijn deuren op het Amsterdamse Westergasfabriekterrein. Daar bevindt zich naast de traditionele bioscoopzaal ook het Medialab, een loods van 1200 vierkante meter die omgebouwd is tot de grootste digitale interactieve speeltuin van Europa. Je kunt er experimenteren met de digitale wereld en kennis maken met virtual reality-games.

Kinderen in de leeftijd van vier tot veertien jaar kunnen niet alleen films kijken, maar ook zelf maken. In een dag leer je een animatiefilm maken, een videoclip of een digitaal dagboek. Ook kun je naar voorbeeld van de nieuwe 'Blade Runner'-film digitale hologrammen ontwerpen. Wie geen zin heeft in techniek, kan meedoen aan een masterclass acteren, of ervaren wat het is om mee te doen aan een casting. En wie wil weten hoe je tekenfilms inspreekt, kan aan de slag in de workshop stemacteren.

Griezelpretpark

Als openingsfilm heeft Cinekid gekozen voor een avondvullende animatiefilm uit Denemarken. 'De Buurtspion' gaat over Agatha Christine, een fantasierijk meisje dat in de kelder van haar nieuwe huis een detectivebureau inricht. De film over de kleine speurneus is niet de enige kinderfilm in het detectivegenre. Er is een kleine hausse aan films noirs voor de jeugd. In de Canadese animatiefilm 'Missie Yeti: De Avonturen van Nelly & Simon' beleven de onverschrokken privédetective Nelly en de sullige wetenschapper Simon komische avonturen in het Himalaya-gebergte. In de Deense speelfilm 'De Kidnappers' zetten Winni en haar broertjes uit geldnood zelf een vrolijke kidnapactie op touw.

Ook kan er gegriezeld worden met twee jeugdfilms die sterk leunen op aloude horrormythes. In het geanimeerde 'De Kleine Vampier' sluit een vampierjongetje vriendschap met een vampierfan. En de Franse animatiefilm 'Zombillenium' maakt het helemaal bont, met een heel griezelpretpark vol zombies en vampiers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden