Ja, doe er maar een karafje kraanwater bij. Gratis.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Keer op keer wijst 'blind' onderzoek onder proefdrinkers uit dat het Nederlandse kraanwater minstens net zo goed en lekker is als flessenwater, welke beloftes de etiketten ook doen. Zozeer is de kwaliteit vergelijkbaar, dat het een bekende truc is in de horeca: serveer kraanwater als bron- dan wel mineraalwater en vraag het volle pond.

Drinkwaterbedrijf Vitens verzoekt cafés en restaurants nu bij wijze van spreken die truc uit te breiden, maar dan op goedaardige wijze: de horeca moet klanten die om kraanwater vragen met alle gastvrijheid bedienen en dus geen nee verkopen. Dat komt nog veel te vaak voor; uit een enquête van TNS Nipo bleek onlangs dat de helft van de ondervraagden wel eens kraanwater wordt geweigerd in de horeca. Vitens is daarom een petitie begonnen in de hoop 100.000 handtekeningen te verzamelen om in de horeca en ook op festivals een 'cultuurverandering' teweeg te brengen.

Dat zou eigenlijk niet moeilijk moeten zijn. Terwijl vaststaat dat kraanwater in geen enkel opzicht onderdoet voor flessenwater - vaak wordt het water zelfs in vergelijkbare natuurlijke omstandigheden gewonnen - is de prijs die voor flessenwater wordt betaald niet alleen hoog voor de consument, maar ook voor het milieu. De verpakking en het transport van flessenwater veroorzaakt een veelvoud van CO2-uitstoot, die eenvoudig vermeden zou kunnen worden.

Vitens is niet de enige die zich inzet voor de acceptatie van kraanwater als gerespecteerd product, er is ook een app die laat zien waar je in Nederland en België kraanwater krijgt als je daar om vraagt, en GroenLinks heeft al eens gezegd met een initiatiefwet te willen komen om horecagelegenheden te verplichten gratis kraanwater te schenken.

Maar het is de vraag is of het instrument van de wettelijke verplichting niet te zwaar is; als de horeca ertoe kan worden gebracht uit eigen beweging kraanwater op tafel te zetten, omdat de klant dat nu eenmaal wil, is dat een betere oplossing.

Iets anders is of er in de horeca betaald zou moeten worden voor kraanwater. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, en om grote bedragen zal het niet gaan. Als een euro per karaf wordt gevraagd, zoals Vitens suggereert, dan zal geen klant zich bestolen voelen. Maar een beetje armetierig is het wel. De horeca zou veel meer goodwill kweken door bij elke bestelling gratis kraanwater te schenken - gastvrijheid is iets anders dan kruideniersschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden