Hoofdzaak

Ja, deze krant heeft de primeur: mannen en vrouwen verschillen echt van elkaar

Mark van VugtBeeld Trouw

Het was fijn vertoeven aan de westkust van de VS deze zomer. Vrijwel elke dag scheen de zon over de fraaie kustlijn van San Francisco tot Seattle. Hier werden we even niet herinnerd aan de terreurdreiging in Europa, de naderende Brexit, en de moeizame kabinetsonderhandelingen in eigen land. 

Toch waren we ook daar niet in het paradijs beland. Want even verderop, in Silicon Valley, werd een medewerker van Google ontslagen omdat hij in een interne memo had geschreven dat mannen en vrouwen van elkaar verschillen, en dat daarom de diversiteitsagenda van het bedrijf niet zou werken.

Ook al kun je over het laatste twisten, het eerste punt snijdt wetenschappelijk hout. Ja, deze krant heeft de primeur: mannen en vrouwen verschillen echt van elkaar; sekse is geen sociaal construct, maar een biologische werkelijkheid!

XX en XY

Ieder die ook maar iets van de biologieles op school heeft meegekregen, weet dat er een verschil is tussen de XX- (vrouw) en XY (man)-geslachtschromosomen. Dat verschil is in het hele dierenrijk waarneembaar en het zou vreemd zijn als dat bij Homo Sapiens niet het geval is. XX en XY leiden tot verschillen in primaire (penis, vagina) en secundaire geslachtskenmerken (borsten, baardgroei). Opmerkelijk is dat een tussenvorm vrijwel ontbreekt: het percentage mensen dat een andere chromosomencombinatie heeft, is veel minder dan 1 procent. Ook leiden de chromosomen ertoe dat mannen en vrouwen verschillen in gevoeligheid voor bepaalde ziekten, zoals depressie, en dat ze psychologisch anders in elkaar steken.

Een recent overzichtsartikel van psycholoog Diane Halpern en collega's in Psychological Science in the Public Interest zet de verschillen in psychologische eigenschappen op een rij. Opmerkelijk is, dat toen Halpern aan haar onderzoek begon, ze niet dacht veel te vinden. Tot ze de resultaten zag. Samengevat verschillen mannen en vrouwen op vier T-kenmerken: talents, temperaments, tastes en tails. Zo scoren vrouwen gemiddeld beter op verbale taken - 'Bedenk zoveel mogelijk gebruiksvoorwerpen die beginnen met de letter S'- en hebben mannen gemiddeld een beter ruimtelijk inzicht. Mannen nemen gemiddeld meer fysieke risico's, wat zich bijvoorbeeld uit in meer vechtpartijen en een sterkere voorkeur voor riskante sporten zoals schansspringen. Vrouwen zijn gemiddeld meer geïnteresseerd in andere mensen, terwijl mannen een sterkere voorkeur voor dingen hebben. Dat is al zichtbaar bij het lievelingsspeelgoed van meisjes, de pop, en jongens, de auto.

Voorkeuren cultureel bepaald? 

Zijn die voorkeuren cultureel bepaald? Niet helemaal. Onderzoekers die aapjes met het speelgoed lieten spelen, vonden dat de jongetjes liever met auto's en meisjes liever met poppen speelden. Tot slot is er een opmerkelijk verschil in de verdeling van allerlei eigenschappen, de tails, waarbij mannen extremer scoren. Zo verschillen de gemiddelde intelligentiescores niet, maar zijn de mannen oververtegenwoordigd onder de categorie bollebozen én dommerikken.

Geslachtsverschillen zijn onderdeel van de menselijke natuur. We hebben allemaal een vader en een moeder, en de meesten van ons vallen op iemand van het andere geslacht. Het ontkennen van deze biologische werkelijkheid getuigt niet alleen van domheid, maar ook van kortzichtigheid. Met name vanaf de puberteit, als de geslachtshormonen zich manifesteren, gedragen jongens én meisjes zich echt anders. Het is goed om daar in het onderwijs rekening mee te houden. Vandaar dat ik vol overtuiging heb meegewerkt aan de SIRE-campagne 'Laat jongens weer jongen zijn'.

De eis van genderfeministen en diversiteitsdenkers dat alle beroepen gelijk verdeeld moeten zijn, is onrealistisch. Het 50/50-gelijkheidsdenken ondermijnt effectief genderbeleid. Om bijvoorbeeld meer vrouwelijke studenten in de computerwetenschappen te werven, kunnen we die beter wat mensgeoriënteerder maken. Om meer topvrouwen te werven, moeten we onze organisaties misschien wat minder hiërarchisch inrichten. Er zijn in de wereld maar weinig beroepen waar je een penis of vagina voor nodig hebt om ze goed uit te kunnen uitoefenen. Maar het kan geen kwaad om in onderwijs en werk enige rekening te houden met man-vrouwverschillen. Gelijkheid is de vijand van gelijkwaardigheid.

Lees ook'Echte gelijkheid is de grootste nachtmerrie van de feministen'.
Lees ook'Testosteron wordt zwaar overschat'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden