J0urnalistenbond wil intimidatie binnen de media inventariseren

Intimidatie | Panorama voelde zich gedwongen een 'censuurcontract' te tekenen. Een bijzonder geval van druk uitoefenen.

Twee kopstukken van No Surrender hebben Panorama geïntimideerd, om het weekblad te bewegen niet meer over de motorclub te schrijven. Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek gisteren dat de hoofdredacteur van het weekblad twee jaar geleden een contract ondertekende waarmee hij afzag van verdere publicatie.

Panorama had een rubriek over de vrouwenafdeling van No Surrender. Toen een journalist daarin wilde verwijzen naar de criminele aspecten van de motorclub, kwamen er dreigementen. Het weekblad heeft geen aangifte gedaan, noch is Panorama gestopt met schrijven over de motorclub.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het een ernstige zaak. "Vanuit de definitie van het beroep - daar waar het stinkt, peurt de verslaggever - lopen journalisten af en toe tegen bedreigingen aan", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. "Maar met dit soort intimidaties ligt het gevaar van zelfcensuur op de loer: dat de pers zich niet meer veilig voelt om vrij te schrijven."

Harde cijfers over agressie binnen de journalistiek ontbreken. "Bovendien komt intimidatie in allerlei soorten en maten voor: van juridische stappen tot fysiek geweld", zegt Bruning. "Het is weer tijd dat we dit probleem in kaart brengen."

Het laatste onderzoek naar geweld jegens journalisten stamt uit 2009. Sindsdien is er een nieuw kanaal bijgekomen: sociale media. "Daar komt veel vuil vandaan." Bruning noemt de intimidatie van columniste Ebru Umar als voorbeeld. "Maar bedreigingen als bij Panorama komen vooral uit het criminele circuit."

Dat weet ook Paul Vugts. In de vijftien jaar die hij als misdaadjournalist werkt voor Het Parool is hij geregeld bedreigd. "Van mailtjes tot leden van een motorclub die langskwamen op de redactie, een tijdje geleden."

Nooit heeft hij iets gedaan noch gelaten vanwege intimidaties. "Als je dat doet, kun je inpakken. Dan weten ze dat het zin heeft en zal het aantal bedreigingen fors toenemen." Toch benadrukt hij dat hij niet stoer wil doen. "Het is altijd vervelend. Gelukkig heb ik nog nooit klappen gehad of moeten onderduiken."

Hij heeft nog nooit aangifte gedaan. "Meestal zoek ik via via of rechtstreeks contact met de bron." En dan? "Dan vraag ik wat hij nou wil, of dat iemand mij 'uit zijn naam' bedreigd heeft. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ook maak ik duidelijk dat ik niet van intimidatie gediend ben en dat het stuk hoe dan ook de krant in komt. Dat is heel belangrijk."

De meeste criminelen beseffen dat het niet slim is om dreigementen om te zetten in geweld. "Dan stap ik direct naar de politie. Toen de Hell's Angels in 2000 tikken uitdeelden aan Frits Barend en Henk van Dorp, vlak voor hun uitzending, hadden ze daar nog jaren last mee in de rechtszaal."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden