J.J. VOSKUIL

De drie schrijvers, die wat mij betreft de Trouw-Publieksprijs zouden mogen krijgen, hebben drie zeer verschillende romans geschreven. Wat ze onderling verbindt is een eigen, uitdagende stijl.

ONNO BLOM

De stijl van J.J. Voskuil, die met 'Het A.P. Beerta-Instituut' alweer het vierde deel van zijn cyclus 'Het Bureau' afleverde, is gebaseerd op een combinatie van uitzonderlijke gedetailleerdheid en een bijna megalomane volledigheidsdrang. Dat gaat nimmer vervelen. Sterker nog: juist de tergende herhalingen, typerende gebaartjes en uitdrukkingen van Maarten Koning en zijn collega's zorgen als in een soap voor een hypnotiserend en wrang-humoristisch effect. Bovenal past de stijl van Voskuil naadloos in de sfeer op 'Het Bureau': onopgesmukt en met wetenschappelijke precisie.

Geerten Meijsings stijl houdt in 'Tussen mes en keel' een mooie balans tussen het filosofisch-literaire en het ogenschijnlijk banale. Meijsing spaart in de roman de zielige persoonlijkheid van zijn alter ego Erik Provenier niet. Schaamteloos wordt een blik geworpen in de afgronden van Proveniers bestaan, van zijn onkunde een vrouw aan zich te binden tot zijn amateuristische zelfmoordpogingen. Dat Meijsing er uiteindelijk in slaagt zijn alter ego van de afgrond weg te voeren, is voor een groot deel te danken aan de literatuur. Provenier gebruikt de boeken van, vooral, de zwarte romantici als anti-depressivum.

Het stilistisch vernuft van Nanne Tepper staat sinds de publicatie van zijn debuut 'De eeuwige jachtvelden' buiten kijf. Ook in zijn onlangs verschenen tweede roman, 'De vaders van de gedachte' weet Tepper te ontroeren en te verbluffen. Het verhaal van een conferencier, die met zijn zieke dochter Merel door het land reist, zit vol sprankelende dialogen, grappen en citaten van popsongs en poëzie. Tegelijk heeft 'De vaders van de gedachte' een diepere dimensie. Een drama ligt op de loer. Welke geheimzinnige ziekte bedreigt Merel? Wat kan een vader daaraan doen? Nanne Tepper bedacht een even grillige als fascinerende weg om op die vragen een antwoord te zoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden