Iwan bloeit weer op in shirt van PSV

EINDHOVEN - Met de verhuizing van Rotterdam naar Veldhoven, afgelopen maandag, heeft Tomek Iwan definitief gebroken met zijn periode bij Feyenoord. De Pool heeft alleen nog telefonisch contact met Jerzey Dudek, zijn landgenoot die in de Kuip onder de lat staat.

Na zijn mislukte avontuur bij het altijd rumoerige Feyenoord, bloeit Iwan (26) zichtbaar op bij het relatief rustige PSV. In Eindhoven krijgt hij van Dick Advocaat het vertrouwen, dat hij in Rotterdam van Willem van Hanegem nog wel, maar later van Arie Haan helemaal niet kreeg.

Tomasz Tomek Iwan heeft zijn basisplaats bij PSV weliswaar mede te danken aan de lange lijst met blessures, maar hij heeft het gevoel dat hij als voetballer weer op de juiste waarde wordt geschat. Door de afwezigheid van Zenden mag Iwan ook vanavond starten in het Champions League-duel tegen Newcastle United.

Een verandering van coaches (Advocaat voor Haan) heeft Iwan niet alleen in Eindhoven deugd gedaan. Ruim een jaar kwam hij niet in aanmerking voor het nationale elftal van Polen vanwege een ruzie met bondscoach Piechniczek. Onder diens opvolger, Wojcik, droeg Iwan alweer viermaal het shirt van zijn vaderland. “Volgens de pers was ik viermaal de beste speler”, zegt de vriendelijke Pool. “Nu komt alles terug. Ik durf acties te maken en ik weet dat ik het kan.”

Zijn terugkeer in de nationale ploeg en het herwonnen vertrouwen bij PSV hebben hem gestrekt in het geloof dat hij echt een topvoetballer is. In Barcelona Kreeg Iwan de kans om zich op het prestigieuze platform van de Champions League te onderscheiden. De rode kaart voor Van der Weerden na 25 minuten had evenwel ook een triest gevolg voor de Pool. hij werd slachtoffer van een tactische wissel. “Een grote teleurstelling”, erkent Iwan. Met het koppie naar beneden zocht hij zich een weg naar de kleedkamer van Nou Camp, waar hij Van der Weerden een hand gaf. Gedeelde smart is halve smart.

“Ik ben niet boos op hem geworden, hij was ook enorm teleurgesteld.” Vanavond de herkansing tegen Newcastle United. “We moeten winnen om nog iets te bereiken in de Champions League en moeten winnen is vaak het moeilijkst.”

Tomek Iwan van 12 juni 1971 en geboren in Slupsk, zegt optimistisch van karakter te zijn. Die eigenschap heeft hem door de zwaarste tijden in Rotterdam geholpen. Na een zeer succesvolle periode bij Roda JC kon hij moeilijk aarden in de Kuip. De verwachtingen waren ook zo hoog gespannen, het avontuur kon in feite alleen maar mislukken. De arbitrage-commissie van de KNVB moest er in de zomer van 1995 aan te pas komen om de overgang van Kerkrade naar Rotterdam rond te maken. Uiteindelijk mocht hij voor vier miljoen gulden verkassen en werd hij de duurste aankoop in de geschiedenis van Feyenoord. “Gelukkig ben ik dat niet meer”, zegt hij en hij kan een glimlach niet onderdrukken. Nee dat is nu de peperdure en zoutloos voetballende Argentijn Cruz die wel het vertrouwen krijgt van Haan.

De interesse van PSV kwam voor Iwan als geroepen. De club uit Eindhoven had in 1995 al een voorzichtige poging gedaan als lachende derde uit de ruzie tussen Roda en Feyenoord te komen. Twee jaar later arriveerde Iwan alsnog in Brabant, tot opluchting van de Pool. “Na zo'n rotperiode hoefde ik niet lang over het aanbod van PSV na te denken”, zegt hij. “Het is hier gemoedelijk. Bij Feyenoord heb ik niet een rustige week gekend. Er waren altijd problemen. Elke week was er wel wat. Met Trustfull, Larsson, Koeman en Blinker, noem maar op.”

De huidige malaise bij zijn vorige club verbaast Iwan niet. Hij vindt dat Feyenoord slordig omgaat met spelers die voor veel geld zijn gehaald. Vidmar, Zwijnenberg en Claeys noemt hij als lotgenoten en natuurlijk de dit seizoen gehaalde Korneev. “Dat ligt volgens mij aan de trainer”, zegt Iwan die in het Feyenoord-shirt geen innige band heeft opgebouwd met Haan. Wel met de supporters in de Kuip. “Hun steun was voor mij erg belangrijk.” Er is niet veel veranderd: Haan zag het toen ook al anders dan de toeschouwers. “Ik mocht maar vijftien minuten spelen, dan ben je bang om de bal te verliezen. Het laatste half jaar deed ik het sportief goed, maar na iedere goede wedstrijd zat ik weer op de bank.”

Als voetballer verliet Iwan de Kuip met een rotgevoel, als mens voelde hij zich verrijkt, vooral in mentaal opzicht. In het begin kon de Oost-Europeaan moeilijk wennen aan de egoistische manier van denken in het Feyenoord-kamp. “Op de trainingen zei ik altijd sorry als ik iets verkeerd deed, dat woord heb ik anderen nooit horen zeggen”, aldus Iwan, die ondervond dat je met een grote bek meer bereikte dan met beleefde woorden. “Dat is wat ik heb geleerd.”

De plichtsgetrouwe Iwan verbaasde zich tevens over de 'rebelse houding' van de spelers ten opzichte van de trainer. “Ik ben gewend te doen wat de trainer zegt. Bij Feyenoord golden andere wetten. Als de trainer iets zei, zeiden de spelers iets anders.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden