Ivoorkust

Dame van IJzer, Dame van Bloed, de Hillary Clinton van de Tropen: de gevangen presidentsvrouw Simone Gbagbo, die gisteren verfomfaaid op de voorpagina van deze krant prijkte, kreeg al die bijnamen niet voor niets.

In 1982 ontmoette ze haar toekomstige man met wie ze het Volksfront (FPI) oprichtte, de latere regeringspartij. Toenmalig president Félix Houphouët-Boigny zagen ze als schoothondje van de voormalige kolonisator Frankrijk. Beiden belandden door hun activisme meerdere malen in de cel.

In de jaren '90 werd ze fractieleider en vicevoorzitter van die partij. Op die positie kon ze haar familie- en clanleden op gunstige posten manoeuvreren, waardoor ze haar politieke netwerk uitbouwde.

In 1998 overleefde ze een auto-ongeluk, wat haar hielp God te vinden. Haar religieuze fanatisme voedde haar politieke ambities, en ze zag het als voorbestemd toen haar man in 2000 tot president werd verkozen.

Volgens VN-waarnemers was het Simone die in de burgeroorlog van 2002-2003 doodseskaders tegen oppositieleden instelde. Haar succesvolle verzet tegen het door de internationale gemeenschap gewenste vredesakkoord deed VN-topman Kofi Annan verzuchten dat ze bij de vredesbesprekingen misschien beter Simone hadden kunnen uitnodigen.

Volgens de Ivoriaanse roddelbladen was het Simone die, terwijl haar man een middagdutje deed, onvermoeibaar zijn afspraken af ging. En God was het volgens de onverzettelijke presidentsvrouwe niet eens met de internationale gemeenschap toen die Alassane Ouattara in november 2010 tot verkiezingsoverwinnaar uitriep.

Gisteren zat ze dan toch verslagen naast haar man in een kamer van het Golfhotel. Geruchten gingen dat Laurent Gbagbo de strijd al veel eerder had willen staken - het was Simone geweest die haar man wist te overtuigen vol te houden. Immers, ze zag zichzelf als onvermijdelijke volgende bekleder van een door God gegeven ambt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden