Ivoorkust zet eerste stap naar gerechtigheid

President laat voor het eerst een militieleider uit eigen kring oppakken

In Ivoorkust is een militieleider opgepakt die verantwoordelijk is voor een groot bloedbad tijdens het verkiezingsgeweld dat het land in 2010 en 2011 overspoelde. Het is voor het eerst dat een aanhanger van zittend president Alassane Ouattara wordt aangepakt.

Amade Oueremi zou met zijn strijders in maart 2011 honderden aanhangers van voormalig president Laurent Gbagbo hebben geëxecuteerd in de westelijke stad Duékoué. Volgens een rapport van Human Rights Watch uit september 2011 hebben diverse getuigen dat bevestigd. Na de presidentsverkiezingen van eind 2010 weigerde Gbagbo - die al jaren zonder mandaat regeerde - te erkennen dat zijn rivaal gewonnen had. Er volgden maandenlange gevechten, die 3000 levens kostten. Gbagbo staat nu terecht voor het Internationaal Strafhof in Den Haag.

De VN stelden in 2011 vast dat Oueremi, een burger van Burkina Faso, al sinds 2000 anti-Gbagborebellen had gesteund, en wapens en munitie had verzameld. Tijdens de lange regeerperiode van Gbagbo, die het land opsplitste, kwam een oorlogseconomie op gang waarbij krijgsheren de dienst uitmaken. Nog steeds romen zij volgens de VN jaarlijks ruim vijfhonderd miljoen dollar af van de cacao- en cashewnotenindustrie.

Mensenrechtenorganisaties hebben kritiek geuit op de nieuwe regering omdat die zeker honderd Gbagbo-aanhangers liet oppakken maar bendes die zich achter Ouattara hadden geschaard ongemoeid laat. Het wekt veel irritatie dat krijgsheren straffeloos rondrijden in kolonnes van dure auto's, of illegaal in een nationaal park wonen, zoals Oueremi jarenlang deed.

Oattara probeert de verdeeldheid te overbruggen maar het zal nog lang duren eer hij de macht van de krijgsheren aan banden weet te leggen. Dat Ouremi nu al een week vastzit, en binnenkort naar Abidjan wordt overgebracht kan een eerste stap zijn op weg naar eerlijke rechtspraak.

Met Ivoorkust gaat het langzaamaan bergopwaarts. Er zijn grote projecten gestart en nieuwe fabrieken geopend. Ouattara reist de wereld af op zoek naar financiële injecties. Maar gewone mensen zien de resultaten nog niet, en mopperen veel. Wel is er minder corruptie. De politie houdt minder controles, waarvan het doel was: geld incasseren. Sinds kort is er zelfs een nieuwe eenheid die patrouilleert om illegale controleposten van de politie op te doeken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden