Ivoorkust kampt steeds opnieuw met tekort aidsremmers

Een laboratorium medewerker laat een monster zien van iemand met hiv. Beeld afp
Een laboratorium medewerker laat een monster zien van iemand met hiv.Beeld afp

Ivoorkust telt naar schatting 450.000 inwoners die hivpositief zijn. Unaids ziet een bescheiden vooruitgang in het aantal kinderen dat geïnfecteerd raakt: van 6700 in 2009 naar 5000 in 2012. "Het daalt, maar niet snel genoeg", zegt het VN-agentschap. Ivoorkust kampt steeds opnieuw met een tekort aan aidsremmers. Daardoor slaagt het West-Afrikaanse land er niet in de epidemie te bedwingen.

Aidsorganisaties hebben sinds het verkiezingsgeweld in 2011 herhaaldelijk de alarmbel geluid over het tekort aan aidsremmers. Een van de belangrijkste oorzaken is dat het hele gezondheidssysteem tijdens de al jaren durende politieke crisis in elkaar is geklapt.

Embargo tegen Ivoriaanse havens
Tijdens het verkiezingsgeweld kondigde de internationale gemeenschap bovendien een wapen- en handelsembargo af tegen de Ivoriaanse havens Abidjan en San Pedro. Men wilde voormalig president Laurent Gbagbo zo tot aftreden dwingen na zijn verkiezingsnederlaag.

Medicijnen uit Europa konden daardoor niet langer geleverd worden. Op de koop toe werden gezondheidscentra leeggeplunderd en gesloten tijdens de gevechten.

Volgens Yaya Coulibaly, voorzitter van het Ivoriaanse Netwerk voor Mensen met Hiv, is het vooral een distributieprobleem: in sommige centra zijn er aidsremmers genoeg, in andere niet.

Vrees voor verstoting
Een ander probleem is dat vrouwen zich niet durven laten testen uit vrees verstoten te worden. In het gezondheidscentrum van Cocody-Anono, ten zuidoosten van Abidjan, woont Bertine Bahi (niet haar echte naam) regelmatig sessies bij over het voorkomen van de besmetting van kinderen tijdens de zwangerschap (PMTCT).

Ze is vijf maanden zwanger. In haar derde maand testte ze positief. "Ondanks het advies van de vroedvrouw is het moeilijk om het aan mijn man te vertellen. Als ik het doe, dan word ik het huis uit gegooid. Voorlopig neem ik de aidsremmers in het geheim, als ik er vind tenminste."

De stigmatisering neemt toe, zegt Rolande Yao, sociaal werker in een PMTCT-centrum in Abidjan. De bevoorradingsproblemen maken het alleen maar erger voor de patiënten. "Wanneer een man te horen krijgt dat zijn vrouw hivpositief is, dan verdenkt hij haar er vaak van dat ze hem ontrouw is. Hij kan dan weigeren zich te laten testen, en zijn vrouw verstoten."

Yao schat dat zeven op tien vrouwen verstoten worden. Ook als de hulpverleners tussenbeide proberen te komen, weigert de man meestal zijn vrouw terug te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden