Ivoorkust is weer terug bij af

AMSTERDAM - Bij een demonstratie in Ivoorkust eisten betogers gisteren dat de regering doorgaat met haar aanvallen op het noordelijk deel van het land. Dat is al twee jaar door rebellen bezet. Bij bombardementen zijn daar donderdag en gisteren diverse doden en tientallen gewonden gevallen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sprak donderdagavond laat in een spoedzitting zijn verontrusting uit over de hernieuwde vijandelijkheden in het West-Afrikaanse Ivoorkust. Het leger pleegde donderdag zeker vijf luchtaanvallen op Bouaké en Korhogo, steden in het noorden. Gisteren werden kleinere steden bij Bouaké gebombardeerd.

,,Sta op, ga allemaal achter ons staan en laten wij het land bevrijden'', riep legerchef generaal Matthias Doue gisteren tot een menigte van 3000 mensen in Abidjan. ,,Bevrijd Bouaké!'', riepen de mensen terug. De redactielokalen van enkele oppositiekranten werden bestormd, zeker één krant ging in vlammen op. De actievoerders belaagden ook rebellenvertegenwoordigers.

Het sterk verdeeldheid zaaiende beleid van president Gbagbo leidde in september 2002 tot een burgeroorlog. Door ingrijpen van de voormalige kolonisator Frankrijk en de Verenigde Naties kwam in 2003 een einde aan de gevechten. In Ivoorkust zelf hebben de VN zesduizend vredestroepen, die samen met vierduizend Franse militairen sindsdien een grote buffer tussen noord en zuid bewaken.

De bombardementen met vliegtuigen en helikopters zijn een schending van het bestand dat rebellen en regering begin 2003 afsloten. Met de aanvallen lijkt president Gbagbo te bewijzen dat hij nooit serieus de macht heeft willen delen. De regering van nationale verzoening die onder zware Franse druk in maart 2003 tot stand kwam, heeft weinig kunnen bereiken omdat steeds Gbagbo dan wel zijn regeringspartij besluiten blokkeerden.

Nieuw geweld kan de stabiliteit in heel West-Afrika in gevaar brengen. Rebellenleider Soro verweet de vredestroepen niet in actie te zijn gekomen na de aanvallen. Gisteren trok het regeringsleger troepen samen bij de bufferzone, hetgeen zou wijzen op een naderend grondoffensief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden