Ivo Opstelten was meer kwijt dan de bon van de Teevendeal

Het kan u zijn ontgaan, maar de laatste vergaderdag van 2015 van de Eerste Kamer was een bijzondere. Vlak voor middernacht, na urenlang debat met minister Henk Kamp (VVD, economische zaken), verwees de senaat de nieuwe elektriciteitswet naar de prullenbak: 37 stemmen vóór, 38 tegen. Kamp droop teleurgesteld af.

Laten we het erop houden dat de vermoeidheid had toegeslagen, zo laat op de avond en zo vlak voor de kerstvakantie. Senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren, tegenstander van deze wet, was die dag namelijk afwezig wegens 'verblijf buitenslands'. Er werd per fractie gestemd, dus de andere senator van de dierenpartij, Christine Theunissen, kon zich ook namens haar collega uitspreken. Had één van de voorstanders van de wet om hoofdelijke stemming gevraagd, dan zou de uitslag 37-37 zijn geweest. In dat geval zou er pas na het kerstreces opnieuw over de wet worden gestemd. En had Kamp nog weken de tijd gehad om de Eerste Kamer van het nut van deze wet te overtuigen.

Was één van die 37 senatoren maar zo bijdehand geweest als Peter Lankhorst destijds. Het GroenLinks-Kamerlid greep in 1994 zijn kans toen hij zag dat de Tweede Kamer opvallend leeg was. Er moest op die bewuste dag gestemd worden over uitbreiding van vliegveld Zestienhoven. Op datzelfde moment presenteerde oud-Kamerlid Hans Gualthérie van Weezel in Nieuwspoort zijn boek 'Rechts door het midden'. CDA'ers verkozen die borrel boven de vergadering. Lankhorst telde de koppen in de vergaderzaal en vroeg hoofdelijke stemming aan. Zijn motie - tegen uitbreiding - werd aangenomen met 57 tegen 53 stemmen.

Lilipaly-highway

Kamerleden die even verdwijnen, we schreven er vorige week op de ze plek al over naar aanleiding van het plotselinge vertrek van Wassila Hachchi. Nog altijd geeft het inmiddels ex-Kamerlid van D66 geen verdere tekst en uitleg. Nee, dan John Lilipaly, PvdA-Kamerlid van 1986 tot 1998. In maart 1995 bleef hij weg bij de belangrijke stemming over de A73 tussen Venlo en Maasbracht. De Kamer koos met nipte meerderheid voor aanleg over de oostelijke Maasoever, tegen de zin van de PvdA die het westelijke tracé zag zitten. Lilipaly bleek met zoon op skivakantie in de Alpen. Hij bood later excuses aan aan zijn fractie. In de wandelgangen werd gekscherend gesproken over de St. Lilipaly-weg en de Lilipaly-highway.

Iets minder knullig, maar net zo pijnlijk: de stemming in de Eerste Kamer over de zondagsrust voor kantoorpersoneel, in het jaar 2000. Toenmalig PvdA-minister van sociale zaken Willem Vermeend wilde van het VN-verdrag af dat dit regelt. In de senaat staakten de stemmen. Oorzaak: VVD'er Ad de Jager verbleef in zijn buitenhuis op Aruba.

Garderobe

Er verdwijnt op en rond het Binnenhof meer dan in de Bermudadriehoek. Het gaat overigens niet altijd om politici, maar bijvoorbeeld ook om fotorolletjes en tapgesprekken. Als het belang maar groot genoeg is, kan iets plotseling onvindbaar zijn. Denk aan het bonnetje van de 'Teevendeal' dat verdwenen bleek in de krochten van het ministerie.

Grootste slachtoffer van de affaire werd Ivo Opstelten, de VVD-minister die aanvankelijk het bonnetje van de deal niet kon vinden. En toen het alsnog opdook, waren zijn uren als bewindspersoon geteld.

Diezelfde Opstelten was begin december even terug in Den Haag om in Sociëteit De Witte het afscheid van zijn voormalige directeur communicatie Anne-Marie Stordiau bij te wonen. Bij zijn vertrek was Opstelten opnieuw iets kwijt: het bonnetje van de garderobe.

Verdwenen Kamerleden tijdens Rutte II

VVD: 6

PvdA: 4

SP/CDA/D66: 3

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden