Review

Ivo Michiels is ook zo'n auteur die schrijft met zijn oren

Ivo Michiels: Daar komen scherven van. De Bezige Bij, Amsterdam; 317 blz. - ¿ 44,50.

Het lijdt geen twijfel dat Ivo Michiels in zijn ontwikkeling als schrijver zwaar beïnvloed is geweest door zijn vriendschappen met schilders in de jaren vijftig. Uren heeft hij gesleten in hun ateliers, hij heeft hun armoede, hun feesten, hun gevecht met het materiaal, hun dronkenschap, hun roem gedeeld. Telkens komen ze terug in dit boek, mensen als Crippa, Manzoni, Fontana, en vooral zijn vriend Jef Verheyen, die geboren werd met verzworen ogen en als kind de bomen in de tuin met verf een kleur gaf om ze te kunnen zien!

Dit boek leest als een eerbetoon aan het bevrijdende experiment van toen, maar dat is niet de voornaamste reden dat het een bijzondere plaats inneemt in de cyclus. Voor een deel bestaat het uit werk dat al eerder gepubliceerd werd, in een periode van zo'n veertig jaar. Voor een ander deel bestaat het uit teksten die Michiels nu, als reactie op dat oudere materiaal, heeftgeschreven. Het mooie is dat je zo een beeld krijgt van zijn heel schrijverschap.

'Daar komen scherven van' is enerzijds het boek van iemand die zijn leven lang onverbiddelijk trouw blijft aan zijn artistieke overtuiging en daarin zichzelf is. Anderzijds laat het iemand zien die zich op een ongelofelijke manier ontwikkelt, die opbloeit, uitbot. De toon van de laatste teksten is voor zijn doen ongekend openhartig. En dan heb ik nog niets gezegd over het middendeel, 'Scherven', dat wat mij betreft een van de hoogtepunten in Michiels' oeuvre is. Deze tekst werd geschreven in opdracht van theatergroep Hollandia en werd als muziektheater gebracht in een hangar op het voormalige vliegveld Ypenburg, eerder dit jaar. Het was een controversiële voorstelling, die de één verbijsterde, en de ander een fantastische ervaring bezorgde. Dit is Michiels op zijn best, met al zijn humor, al zijn muzikaliteit, al zijn eigenzinnigheid en emotionaliteit. En vooral: al zijn gelaagdheid. Want als geen ander weet hij verschillende verhalen en ervaringen in elkaar te steken en tegelijkertijd een rol te laten spelen. Zo ontstaat een complexiteit waar anders misschien alleen de poëzie toe in staat is. En wat is complexiteit anders dan beweeglijkheid, en wat is beweeglijkheid anders dan vitaliteit. . .?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden