IVF-klinieken verrassen minister

Schippers' fiat voor invriezen eicellen bleek al achterhaald door praktijk

Minister Schippers van volksgezondheid is verbaasd over het bericht dat IVF-klinieken vanaf gisteren zijn begonnen met het invriezen van eicellen. Ze wist niet dat al besloten was om met de procedure te beginnen. Zelf had Schippers eerder deze week een brief naar de Kamer gestuurd waarin ze stelde dat het invriezen onder voorwaarden kon worden ingevoerd.

Maar de dag voordat de brief de Kamer bereikte, had de beroepsgroep in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur al aangekondigd per direct te zullen beginnen met het invriezen van de cellen. "Door deze samenloop is in de media de indruk gewekt dat mijn brief een reactie is op het voornemen van de IVF-klinieken om te starten met het invriezen van eicellen. Dat is niet het geval", schreef Schippers gisteren verontschuldigend aan de Tweede Kamer.

Intussen reageren de christelijke partijen ontstemd op het nieuws dat de klinieken al begonnen zijn. "Onacceptabel", aldus ChristenUnie-Kamerlid Wiegman die een spoeddebat heeft aangevraagd.

Volgens de confessionele partijen is het onaanvaardbaar dat zo'n omstreden procedure wordt toegestaan zonder eerst de politiek te raadplegen. Ook het CDA wil dat er over het onderwerp wordt gepraat in de Tweede Kamer.

Volgens Wiegman moet de Kamer verder kijken dan de te volgen protocollen en de medische vooruitgang. "We moeten niet de illusie wekken het sociale probleem van uitgesteld ouderschap medisch te kunnen oplossen."

De SGP stelt dat op deze manier "het krijgen van kinderen tot een kille technische kwestie" wordt gemaakt.

Maar minister noch Kamer heeft iets te zeggen over invoering van de techniek. Daar gaat de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) over. Die gaf twee weken geleden groen licht aan de klinieken. Schippers wil weten waarom de commissie eerst bezwaren had en die nu laat varen.

De PvdA, GroenLinks en D66 reageren positief op het besluit. "De wet staat het invriezen niet in de weg. De klinieken voldoen aan de eisen. Maar we moeten wel een maatschappelijk debat voeren over het uitstel van moederschap", aldus PvdA-Kamerlid Arib.

De procedure zal in dertien IVF-klinieken worden ingevoerd en is niet alleen beschikbaar voor vrouwen die om medische redenen hun vruchtbaarheid verliezen, maar ook voor vrouwen met een vurige kinderwens en angst voor de effecten van ouderdom daarop. Moeder en kind worden volgens een wetenschappelijk protocol gevolgd.

De beroepsgroep verwacht niet dat vrouwen massaal het krijgen van kinderen gaan uitstellen nu ze hun eitjes kunnen invriezen.

De techniek wordt niet gedekt door de verzekering. Wel geven de artsen een maximale leeftijd van 45 jaar aan voor het terugplaatsen van de eicellen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden