Ivbo moet terug

Spijbelaars hoeven pas na een jaar voor de rechter te verschijnen? Heeft geen enkele zin: ze zijn vaak alweer vergeten wat er toen ook weer aan de hand was. Te veel scholen zijn leerfabrieken met 1000 of meer leerlingen. In zo`n massa valt de spijbelaar te weinig en vaak te laat op. Op een kleinere school (of dependance) is de absentie-administratie veel makkelijker bij te houden.

Verder is het helaas waar dat, met name in de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen van het vmbo, de aangeboden vakken te theoretisch zijn. Alle middelbare scholieren zijn immers veroordeeld tot de basisvorming.

Veel docenten hebben moeite met de korte concentratievermogens van de leerlingen in het vmbo. Vaak ben je eerst aan het opvoeden, voor je aan je les toekomt. Deze leraren zijn vaak gedemotiveerd omdat ze te weinig aan hun vak toekomen.

Maar hét grote falen van het vmbo ligt in het afschaffen van het ivbo (het individueel voorbereidend beroepsonderwijs), het immense tekort aan praktijkscholen en het feit dat de oude vbo-niveaus veel lager waren dan de huidige 4 in het vmbo. Dit laatste is tot te weinig mensen doorgedrongen. Tot slot: te veel leerlingen vallen al uit op de basisschool, lopen achterstanden op die nooit meer worden ingehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden