Italië zet Roemenen het land uit

Het aantal Roemenen in Italië is in korte tijd gestegen tot een half miljoen. De groep is straatarm, en pleegt gruwelijke misdaden.

Italië maakt zich op voor het uitzetten van massa’s ’gevaarlijke Roemenen’. Al vandaag of morgen kunnen de eerste Roemenen per vliegtuig worden teruggestuurd naar hun vaderland. Politiechefs en provinciebestuurders waren gisteren druk bezig met het opstellen van lijsten van Roemenen die een gevaar voor de openbare veiligheid vormen. Voor hen zal een uitzettingsbevel uitgaan, dat binnen 48 uur moet worden bevestigd door de rechter. Italiaanse media verwachten dat de komende maanden enkele duizenden Roemenen het land kunnen worden uitgezet.

De drastische maatregel volgt op een golf van zware misdaden, waarvan een goed deel op het conto van Roemenen komt. Dagblad ’La Repubblica’ meldde dat het afgelopen anderhalf jaar 76 moorden zijn gepleegd door Roemeense immigranten. Volgens de burgemeester van Rome kwam driekwart van de mensen die dit jaar in de hoofdstad zijn gearresteerd, uit Roemenië. Van alle buitenlanders zijn het de Roemenen die het vaakst moorden, verkrachten en beroven. Ze hebben als ’meest gevreesde buitenlanders’ het stokje dit jaar van de Albanezen overgenomen.

Het was de gewone krantenlezer al opgevallen: om de haverklap verschijnen er berichten over gruwelijke misdrijven die door Roemenen zijn gepleegd. Deze week is in Rome een 47-jarige vrouw overleden nadat ze was beroofd en zwaar toegetakeld. Een 24-jarige Roemeen werd aangehouden. De Italianen zijn geschokt door haar gewelddadige dood. Dat waren ze ook toen een dronken Roemeen in april vier jongeren doodreed. In mei is een caféhoudster in haar zaak verkracht door vier Roemeense immigranten en in september werd een Roemeen opgepakt die een vrouw in een kerk zou hebben verkracht.

Sinds het Oost-Europese land begin dit jaar is toegetreden tot de Europese Unie is het aantal Roemenen in Italië sterk toegenomen: het zijn er nu ruim een half miljoen. Ze vormen na de Marokkanen en Albanezen de grootste groep buitenlanders.

Veel Roemenen zijn straatarm en wonen in zelfgebouwde krotten. In Rome alleen al zijn tientallen ’krottenkampen’ ontstaan, waar naar schatting tienduizend Oost-Europeanen en Roma-zigeuners wonen. Veel Romeinen klagen over flinke overlast, maar de autoriteiten kunnen weinig doen: wanneer er hier een kamp met de grond gelijk wordt gemaakt, verschijnen de krotten de volgende dag daar.

De Italiaanse regering heeft nu besloten dat alle Roemenen met een strafblad terug moeten. Maar ook mensen zonder strafblad kunnen Italië uit worden gezet, wanneer ze door de politie worden aangemerkt als ’gevaarlijk voor de maatschappij’. Wie is uitgezet maar terugkeert naar Italië, riskeert drie jaar gevangenisstraf.

De uitzettingen zijn volgens Italië niet in strijd met de Europese regels. Volgens Giuliano Amato, de minister van Binnenlandse Zaken, kunnen EU-burgers geweigerd worden als bewezen is dat zij gevaarlijk zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden