Italië wil oudste bank ter wereld met miljarden steunen

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

De Italiaanse regering heeft een kapitaalplan opgesteld om Banca Monte dei Paschi di Siena te hulp te schieten. Daarmee moet voorkomen worden dat de oudste bank ter wereld verder in de problemen raakt, meldde persbureau Bloomberg gisteren in navolging van Italiaanse media. Het plan dat wordt overwogen bestaat volgens de Italiaanse krant La Stampa uit het opkopen van converteerbare obligaties door de overheid en een kapitaalinjectie van 3 miljard euro via het staatsfonds dat bedoeld is voor banken met moeilijkheden. Het zou de derde reddingsoperatie voor de bank zijn.

Het geven van staatssteun is gebonden aan strenge Europese regels. Italië denkt gebruik te kunnen maken van een uitzondering in de bankenresolutie, omdat Monte dei Paschi dreigt te zakken voor de aankomende Europese stresstest. Premier Renzi van Italië heeft tot 29 juli om een beslissing te nemen: dan publiceert de Europese Bankenautoriteit de resultaten van haar onderzoek.

Er is Renzi veel aangelegen de banken overeind te houden, bij voorkeur zonder de obligatiehouders daarvoor aan te spreken. Veel particulieren in Italië hebben obligaties van banken gekocht, en Renzi wil voorkomen dat zij hun geld niet meer terugzien. Maar dat zou rechtstreeks ingaan tegen de lijn die Europa heeft gesteld dat belastingbetalers niet meer mogen opdraaien voor tekorten bij banken.

Monte dei Paschi zucht onder een aanzienlijke last van slechte leningen. De Europese Centrale Bank dringt aan een groter deel van zijn slechte leningen weg te werken. Waar de bank eind vorig jaar nog voor 24,2 miljard euro aan kredieten had uitstaan die waarschijnlijk niet kunnen worden afgelost, moet dat bedrag in 2018 zijn teruggebracht tot maximaal 14,6 miljard euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden