Italië verdeeld over gelijke rechten homoseksuelen

Tegenstanders houden een spandoek omhoog met "Nee tegen de Cirinna wet: geen grappen over vader en moeder"Beeld reuters

In Italië woedt momenteel een felle discussie over de gelijke rechten van homoseksuelen. Morgen debatteert de Italiaanse senaat over een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat homostellen meer rechten krijgen. Italië is nog het enige West-Europese land dat homohuwelijken en geregistreerde partnerschappen niet erkent.

Het voorstel bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst is er het geregistreerde partnerschap, dat mogelijk moet zijn voor zowel hetero- als homoseksuelen. Daarnaast zouden homoseksuelen dezelfde achternaam als hun partner moeten kunnen aannemen. Tot slot zou het de rechten op ouderschap voor homoseksuelen uitbreiden: een homoseksuele stiefvader of -moeder zou volgens de nieuwe wet het kind mogen adopteren van zijn of haar partner.

Struikelblok
Het laatste punt vormt het grootste struikelblok voor de Italiaanse premier Matteo Renzi. Zijn centrumlinkse regering heeft de steun nodig van de senaat, waarin veel katholieken en voormalige leden van Forza Italia, de centrumrechtse partij van Silvio Berlusconi zitten. Die zitten niet te wachten op een uitbreiding van de homorechten.

Wanneer het wetsvoorstel wordt goedgekeurd, zou dat een breuk betekenen tussen Renzi en de kerk, die niets moet hebben van homoseksuele relaties en homohuwelijken. Het Vaticaan heeft volgens de Britse krant The Guardian eerder een grote rol gespeeld in het beinvloeden van thema's waar zij geen voorstander van zijn, zoals scheidingen en abortussen. Dit werd in Italië gelegaliseerd in de jaren '70.

Voorstanders
De druk op Italië om gelijke rechten voor homoseksuelen in te voeren is de afgelopen jaren toegenomen. Vorig jaar juli oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat Italië de mensenrechten schendt doordat zij homoseksuele relaties weliswaar toestaat, maar niet volgens de wet erkent. Daardoor zijn homostellen juridisch niet beschermd.

Afgelopen weekend gingen voorstanders van de wet massaal de straat op in grote steden als Milaan, Florence en Napels om hun steun te betuigen voor het wetsvoorstel. Op ongeveer 90 pleinen werd de regenboogvlag tevoorschijn gehaald en hadden mensen een wekker meegebracht, als signaal dat de Italiaanse regering 'wakker moet worden'.

Tegenstanders
De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, is de grootste tegenstander van de adoptiewet in het kabinet. Enkele weken geleden riep Alfano op om draagmoederschap strafbaar te stellen ("baarmoeder te huur") en vrouwen die hieraan meewerken te berechten als zedendelinquenten.

Tegenstanders van het wetsvoorstel gaan komende zaterdag de straat op. Deze datum, 30 januari, staat in Italië bekend als 'familiedag' waarin het (katholieke) gezin centraal staat. Zij beroepen zich dan ook op traditionele waarden van het gezin, waarin een kind zou moeten worden opgevoed door een moeder en een vader.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden