Italië schaft strafbaarheid illegaliteit af, Lega Nord boos

(ANP)

Het Italiaanse parlement heeft dinsdag met grote meerderheid gestemd voor de afschaffing van de strafbaarheid van illegaliteit. De separatistische Lega Nord was tijdens het tumultueuze debat in de Kamer van Afgevaardigden fel tegen de wijziging.

Illegaal verblijf was in Italië sinds 2009 strafbaar. Buitenlanders zonder verblijfsvergunning konden een boete tot 10.000 euro krijgen - die voor arme illegalen kon worden omgezet in 45 dagen cel. De wet werd fel bekritiseerd door het Vaticaan, intellectuelen, mensenrechtenactivisten en linkse politici. Het kabinet-Berlusconi IV had de wet gemaakt op aandringen van de Lega Nord. Die vindt, net als de PVV, dat er te veel buitenlanders zijn in eigen land.

Critici hekelden dat illegalen door de wet 'onderdoken'. Kinderen gingen niet meer naar school. Zieke illegalen durfden niet meer naar het ziekenhuis. Nobelprijswinnaar Dario Fo vergeleek de wet met de rassenwetten tegen Joden ten tijde van dictator Mussolini.

Roberto Calderoli, oud-minister van de Lega Nord, heeft de afschaffing van de strafbaarheid een 'misdaad tegen de menselijkheid' genoemd. Hij wil een referendum laten houden om de strafbaarheid van illegaliteit opnieuw in te voeren. Zo'n half miljoen kiezers moeten ervoor tekenen voordat een dergelijke volksstemming kan worden gehouden. Die handtekeningen 'verzamelen zich vanzelf bij zo'n onderwerp', aldus Calderoli volgens Italiaanse media.

In Nederland besloten de regeringspartijen VVD en PvdA deze week ook af te zien van de geplande strafbaarstelling van illegaliteit. Die kwam in het regeerakkoord op aandringen van de VVD, maar stuitte op veel en openlijk verzet binnen de PvdA.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden