Italië moet oudste bank ter wereld redden, al is dat volgens Europese regels verboden

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Het lijkt erop dat de Italiaanse overheid toch de oudste bank van het land moet redden. De Europese Centrale Bank in Frankfurt heeft gisteren volgens persbureau Reuters besloten de noodlijdende Monte dei Paschi di Siena geen extra tijd te geven om de financiën op orde te krijgen.

Nadat Reuters het nieuws naar buiten bracht, daalde de koers van de bank met ruim 14 procent. De handel werd daarop even stilgezet.

Monte de Paschi di Siena vroeg de ECB drie weken extra tijd omdat het referendum van afgelopen zondag een eerder reddingsplan onderuit haalde. Diverse partijen hadden afgesproken de bank een kapitaalinjectie te geven van 5 miljard euro. Maar nu het land in een regeringscrisis is beland, willen de aandeelhouders wachten op een nieuwe regering. Daardoor lukt het de bank niet om met behulp van marktpartijen de problemen op te lossen en is een alternatief nodig: hulp van de staat.

Dat gaat in tegen de afspraken die zijn gemaakt na eerdere bankencrises in de afgelopen jaren. Die bepalen dat staatssteun alleen is toegestaan op voorwaarde dat ook houders van aandelen en obligaties en de spaarders met meer dan 100.000 euro op de rekening meebetalen aan de redding.

De Italiaanse overheid ziet dat niet zitten omdat veel van de obligatiehouders kleine spaarders en gepensioneerden zijn. Daarom wil Italië zich beroepen op een uitzonderingsregel die stelt dat een land in buitengewone omstandigheden wel mag ingrijpen. De dreigende val van Monte dei Paschi is zo'n buitengewone omstandigheid, vinden de Italianen. Als het echt verkeerd gaat, kan er namelijk een financiële crisis uitbreken in de derde economie van de eurozone.

De Italiaanse overheid zou voor ongeveer 2 miljard euro een belang in de bank willen nemen. Maar het is niet alleen de overheid die betaalt. Ook anderen die geld in de bank hebben zitten, zoals achtergestelde obligatiehouders, moeten bloeden, zo is de verwachting.

Dat de ECB Monte dei Paschi di Siena geen extra tijd wil geven, kan erop wijzen dat de Europese centrale bank geen vertrouwen meer heeft in de Italiaanse bankiers. De vraag is nu of de ECB accepteert dat de Italiaanse overheid tegen de geest van de regels handelt en zelf in de bank stapt, of dat Rome en Frankfurt de komende dagen een compromis weten te sluiten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden