Italië haalt dreigement met visa voor migranten al weer van tafel

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Frankrijk en Italië hebben in Milaan een akkoord bereikt over de aanpak van de migrantenstroom uit Tunesië en Libië, waarmee Italië en Malta kampen. Frankrijk en Italië gaan samen patrouilleren voor de kust van Tunesië om vluchtelingen tegen te houden. De voorwaarden voor het krijgen van een 'humanitair visum', waarmee migranten door alle landen van het Schengengebied kunnen reizen, worden verscherpt. Alleen mensen met een geldig identiteitsbewijs die kunnen aantonen dat ze een inkomen hebben, krijgen het visum.

De spanningen tussen de twee landen liepen hoog op toen de Italiaanse minister van binnenlandse zaken Roberto Maroni bekendmaakte alle vluchtingen te voorzien van een 'humanitair visum'. Met de lancering van het drieste plan had Italië mede tot doel andere EU-landen onder druk te zetten om Italië bij te staan in de opvang van vluchtelingen.

De plannen stuitten elders in Europa op verontwaardiging. De Franse minister Guéant zei te vrezen dat veel Tunesiërs naar hun familie in Frankrijk zouden reizen. Ook de Nederlandse premier Rutte zei gisteren: "Als hier een Tunesiër rondloopt die via de Berlusconi-regeling is binnengekomen, moet hij terug."

Sinds januari zijn zo'n 26.000 mensen uit Tunesië gevlucht. De meesten kwamen onder erbarmelijke omstandigheden aan in Malta en Italië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden