Italië bouwt vluchtelingenkamp aan Zwitserse grens

Migranten slapen nu in het park in Como. Beeld Photo News
Migranten slapen nu in het park in Como.Beeld Photo News

De Italiaanse stad Como gaat een opvangkamp maken voor driehonderd vluchtelingen die zijn gestrand aan de grens met Zwitserland. Sinds een maand voeren de Zwitsers strengere controles uit in treinen vanuit Italië.

Sindsdien wordt tweederde van de migranten aan de grens tegengehouden en blijven er noodgedwongen meer vluchtelingen in Italië achter. Honderden mensen slapen in parken in Como, een stad aan het Como-meer. De Italiaanse autoriteiten gaan nu zorgen voor een vluchtelingenkamp met vijftig stacaravans met badkamers.

Er komt ook een gezondheidskliniek en een kantoortje waar migranten hulp kunnen krijgen bij het aanvragen van asiel in Italië. Ze zijn volgens Europees recht verplicht asiel aan te vragen in Italië omdat dat het eerste EU-land is waar ze de Europese Unie binnenreisden. Deze zomer komen veel migranten vanuit Noord-Afrika met bootjes aan in Italië.

Burgemeester Bruno Corda zei woensdag dat hij verwacht dat de vluchtelingen wel zin hebben om asiel aan te vragen, zodat ze 'terug kunnen keren naar een legaal systeem'. Veel migranten willen juist via Zwitserland naar landen reizen waar ze familie of vrienden hebben.

Er zijn dit jaar al zo'n 100.000 migranten aangekomen in Italië, voornamelijk uit Afrika. Amnesty International heeft bij de Zwitserse regering uitleg gevraagd waarom migranten aan de grens geweigerd worden. Volgens vluchtelingen krijgen ze niet eens de kans om met een douanier te praten en mogen ze geen asiel aanvragen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden