Italië bouwt chalets voor de winter

De Italiaanse overheid gaat houten chaletjes bouwen voor de mensen die door de aardbeving van vorige week dakloos zijn geworden. De tijdelijke huizen moeten beschutting bieden tegen de naderende kou. De blauwe tentjes waar 2500 van de 2700 daklozen nu in verblijven, zijn ongeschikt voor de winter.

De houten optrekjes worden dicht naast de getroffen huizen neergezet, een wens van de bewoners uit de dorpen waar de beving plaatsvond. Het idee om eerst houten huizen te bouwen en pas in tweede instantie woningen van steen, is afkomstig van architect Renzo Piano (78), bekend van onder meer het scheepsvormige wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam.

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft met de architect besproken hoe de schade zo snel en zo duurzaam mogelijk kan worden hersteld. Zet eerst houten noodvoorzieningen neer, adviseerde Piano, dan kun je daarna in een rustiger tempo bouwen aan permanente woningen die aardbevingsbestendig zijn.

Renzi heeft zichzelf ten doel gesteld om de huizen in heel Italië bestand te maken tegen aardschokken. De details van zijn plan, Casa Italia, moeten nog worden uitgewerkt. Maar volgens Piano zal het minstens twee generaties duren, zo'n vijftig jaar, voordat heel het land aan de strengste internationale veiligheidsnormen voldoet.

Italië is sinds 1900 getroffen door 36 aardbevingen met een kracht van 5 of meer op de schaal van Richter. Telkens vielen er doden, was de ravage enorm en klonk de vraag waarom de overheid niet meer aan preventie had gedaan. Renzi wil deze cirkel doorbreken.

Voordat het herbouwen kan beginnen, moeten de Italianen eerst hun doden begraven. Vanmiddag vindt een rouwdienst plaats in Amatrice, het dorp waar 229 van de 290 doden vielen. De dienst zou eerst worden verplaatst naar het vliegveld van provinciehoofdstad Rieti. Daar waren de kisten al heen gebracht. Maar na fel protest uit Amatrice vindt de dienst nu toch plaats in het dorp zelf.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden