Italië blijkt onneembare hobbel

De dubbelslag tegen de Italiaanse volleybalmannen in het derde weekend van de World League werd een leerzame exercitie met twee nederlagen.

Voor de World League-serie begon, wees bondscoach Peter Blangé op het nog niet aanwezig zijn van voldoende stabiliteit in zijn ploeg. Gisteren, op de helft van de serie van twaalf wedstrijden, sprak hij over schommelingen, wat feitelijk op hetzelfde neerkomt. Hij loofde de groei van zijn ploeg: „Ik sta ieder weekend met verbazing en ook trots te kijken naar wat ik zie.” Daarnaast bleef hij kritisch: „We zijn er nog lang niet. Op een schaal van tien moet het minimaal een zeven zijn. Vandaag was het een vijf. Maar we zijn wel boven zeeniveau.”

Het Nederlands team begon de World League sterk met winst op de Verenigde Staten, trok een week later de lijn door met twee zeges tegen China, maar beleefde de afgelopen dagen in Eindhoven tweemaal een Waterloo tegen de Italianen. Die waren echt een maatje te groot voor zijn ploeg in opbouw.

„We gaan telkens weer met elkaar naar school en doen iedere wedstrijd examen”, stelde Blangé. Sommige spelers ervoeren het ook zo. Spelverdeler Van Harskamp was onder de indruk van de Italianen: „Hoe zij de wedstrijd lezen, dat is zo knap. Ik speel meer dan twintig punten geen bal door het midden, dan doe ik het een keer, de éérste keer in de wedstrijd, en dan zitten ze er met twee man bij. Ik red me een heel eind in deze wedstrijden, maar tegen dit Italië ben ik heel hard met mijn tekortkomingen geconfronteerd.”

Zijn coach verbaast dat niet; Van Harskamp is pas 23 en de voormalige spelverdeler Blangé weet dat je dan nog lang niet aan je top zit: „Je bent niet in een jaar een wereldvolleyballer; zo werkt dat niet.”

Nederland had bovendien de pech dat het eigenlijk tegen twee verschillende Italiës speelde. Zaterdag won Oranje de eerste twee sets. „Hun startende spelverdeler Sintini hadden we compleet in de zak”, had Blangé gezien. Hij niet alleen. Ook zijn collega Andrea Anastasi was dat opgevallen. Hij besloot tot twee wissels. De jonge spelverdeler Dragan Travica kwam erin en Lasko verving Gavotta. Er stond prompt een andere ploeg, waarop Blangé niets anders dan een zure conclusie restte: „Daarna zijn we er vijf sets afgegaan.”

Zaterdag wonnen de Azzurri aldus alsnog met 3-2 en gisteren maakten ze het in drie sets af. Nederland maakte daarin, afgezien van de eerste set (23-25), geen schijn van kans. Met name in de tweede set was de ploeg de weg kwijt. Gebrek aan overleg leidde tot elkaar in de weg lopen, de anticipatie was zoek, de precisie verdwenen. In zo’n situatie loopt de smeerolie uit de ploeg zoals kraakbeen verdwijnt tussen de gewrichten bij een senior. Het gevolg is dat de samenhang verwordt tot krakend gedrag van eenlingen: iedereen probeert zijn eigen spel te spelen, de acties worden te gehaast, door te hoge gretigheid slordig en alles loopt fout.

Volgens Kay van Dijk kwam dat alleen maar omdat Italië beter was, een wel erg simplistische analyse. Van Dijk: „De verwarring bij ons ontstond door hun servicedruk. In de eerste wedstrijd serveerden zij twee sets slecht en toen ging het bij ons nog goed. Dit was de moeilijkste tegenstander tot nu toe.”

Wat kritischer benaderde aanvoerder Jeroen Trommel het optreden van zijn team: „Goede ploegen leggen altijd pijnlijk bloot waarin je als team in opbouw nog te kort schiet. Dit was ons bodemniveau. In de tweede set hebben we vergeten gestructureerd te spelen. Na zaterdag kwamen de Italianen met meer vertrouwen het veld in en wij hebben juist zaterdag een tikje in de verkeerde richting opgelopen.” Zijn conclusie: „We staan weer met beide benen op de grond. Zo zal het blijven gaan, met ups en downs. Dit is een leerproces dat nog heel lang kan duren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden