Italië bezuinigt maar nog niet op zijn politici

Op piazza Montecitorio komen twee glimmende, donkerblauwe BMW's aanrijden. De chauffeurs stoppen bij de ingang van de Italiaanse Tweede Kamer, twee Kamerleden stappen uit en haasten zich naar binnen. De chauffeurs parkeren de auto's vervolgens op de hoek van het plein, naast een rij andere dure dienstauto's.

In de brandende zon slaat Chiara Ferrera het tafereel gade. "Moet je zien wat een privileges die lui hebben. Auto's met chauffeurs! En dan werken ze hier ook nog maar drie dagen in de week. Schaamteloze zakkenvullers zijn het."

Ambtenaar Ferrera is verontwaardigd. Ze werkt als secretaresse op het ministerie van cultuur. Nu Italië weer fors moet bezuinigen, blijft haar salaris tot 2014 bevroren. De duizenden goedbetaalde politici leveren niets in. "Ik vind het zo onrechtvaardig dat altijd dezelfde sociale klasse wordt geplukt", zegt Ferrera. "Alleen op de zwakken, op degenen die niet in het parlement zijn vertegenwoordigd, wordt gekort."

Italië staat er economisch gezien niet zo slecht voor als Griekenland of Portugal, maar florissant is de situatie zeker niet. Het begrotingstekort bedraagt dit jaar 3.9 procent van het bbp; het moet omlaag. De staatsschuld is met bijna 120 procent van het bbp een van de hoogste in Europa. Kredietbeoordelaars Standard & Poor's en Moody's hebben gewaarschuwd dat de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht omdat hun beoordelingen anders negatiever worden. Ook de Europese Unie oefent druk uit op Rome. Giulio Tremonti, de minister van financiën, is daarom deze week met bezuinigingen gekomen. Hij wil tussen nu en eind 2014 zo'n 43 miljard besparen op de uitgaven. Sluw als hij is, staat het grootste deel van die bezuinigingen op stapel voor 2013 en 2014, wanneer een volgende regering aan het bewind is.

Om het goede voorbeeld te geven - "We kunnen niet korten op de kiezers als we niet ook op onszelf korten" - had Tremonti eerder deze maand plannen om flink in de riante salarissen, onkostenvergoedingen en pensioenen van politici te snijden. Er kon best iets af van de 15.046 euro netto (salaris en onkostenvergoedingen) die alle 630 Kamerleden maandelijks krijgen, en de 15.944 euro voor alle 315 senatoren. Net als van de 500 miljoen subsidie die elk jaar naar de politieke partijen gaat. Maar Tremonti is ineens van gedachten veranderd: pas als er een nieuw parlement is gekozen, in principe vanaf 2013, dalen de inkomens van politici naar het gemiddelde EU-niveau.

Veel Italianen - en dan vooral de ambtenaren die er in koopkracht alleen maar verder op achteruit gaan - zijn kwaad. Ze hebben geen zin om offers te brengen terwijl hun vertegenwoordigers dat niet doen. "Wij betalen nu, en de heren politici gaan misschien in 2013 betalen. Misschien. Want ik moet nog zien of de parlementariërs de plannen van Tremonti goedkeuren", zegt onderwijzer Donato Parrini, die in het Rome aan het winkelen is.

De minister van financiën wil een paar maatregelen meteen nemen: de dienstauto's van politici en topambtenaren die toe zijn aan vervanging moeten worden ingeruild voor goedkopere modellen, en ministers mogen niet meer onbeperkt op een regeringsvliegtuig stappen. Kamerleden die op piazza Montecitorio rondwandelen, verdedigen het feit dat zij de dans ontspringen. "Wij hebben vorig jaar al vijfhonderd euro per maand ingeleverd", zegt Carlo Ciccioli van Berlusconi's Volk van de Vrijheid. "En u weet", voegt hij er aan toe, "dat kalkoenen nooit op kerstmis zitten te wachten."

Italië wil begrotingstekort terugdringen naar 0 procent

Minister Tremonti wil de financiële markten en de EU tonen dat de regering het begrotingstekort terugdringt. Italië gaat belastingen op financiële transacties heffen. Ministeries moeten korten op hun uitgaven. De stop op nieuw personeel bij de overheid blijft, ambtenarensalarissen blijven bevroren. Lagere overheden moeten bijna 10 miljard bezuinigen. Belastingontduiking wordt harder bestreden en de eigen bijdrage voor medicijnen stijgt. Naar verwachting keurt het parlement de bezuinigingen in augustus goed. Critici zeggen dat de regering te weinig doet om de staatsschuld te verkleinen en de groei te stimuleren, terwijl Italië qua groei achterblijft bij andere Europese economieën. Tremonti: "We zijn er van overtuigd dat dit pakket leidt naar een begrotingstekort van bijna 0 procent in 2014."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden