Italianen tegen pensioenplan

ROME - In Italië is gisteren gestaakt uit protest tegen de ingrijpende pensioenhervormingen die de regering-Berlusconi wil doorvoeren.

door Pauline Valkenet

Bankemployés, artsen en treinmachinisten legden het werk vier uur neer, net als hun collega's in de luchtvaart, bij het onderwijs en de posterijen. Reizen met het openbaar vervoer was praktisch onmogelijk.

Volgens de vakbonden deden ongeveer tien miljoen Italianen mee aan de werkonderbreking, en zouden 1,5 miljoen werknemers de straat zijn opgegaan. Maar de werkgeversbond Confindustria hield het erop dat niet meer dan dertig procent van de vakbondsleden heeft gestaakt. Confindustria-voorzitter Antonio d'Amato zei dat de Italianen aantoonden verstandiger te zijn dan hun bonden.

De centrum-rechtse regering van Silvio Berlusconi is vast van plan het duurste pensioensysteem van de Europese Unie te hervormen. Op dit moment gaat ruim 14 procent van het bbp op aan oudedagsvoorzieningen, meer dan in andere landen met een kostbaar stelsel als Duitsland en Frankrijk. Zonder ingreep dreigt een financiële ramp, want Italië vergrijst in rap tempo en heeft, op Spanje na, het laagste geboortecijfer van Europa. De regering wil dat de Italianen vanaf 2008 langer blijven werken. Ze zullen veertig jaar pensioenpremie moeten betalen. Mannen zullen pas op hun 65ste met pensioen kunnen gaan, vrouwen op hun zestigste. Op dit moment kan een Italiaan op zijn 57ste stoppen met werken als hij 35 jaar premie heeft betaald. Bovendien zal de beroepsbevolking door middel van een bonus aangemoedigd worden om langer door te blijven werken.

Wie na zijn pensioengerechtigde leeftijd niet thuis wil blijven krijgt ruim 30 procent meer in het loonzakje.

Pensioenhervormingen zijn een heikel punt voor Berlusconi. Zijn eerste regering probeerde het in 1994 ook, maar viel na massale demonstraties over de kwestie. Om de ingrijpende maatregelen te verkopen aan de kiezers verscheen de premier onlangs op televisie. Hij noemde zijn hervormingen 'nodig, juist en wijs': ,,Over twintig jaar werken er veel minder mensen en zijn er veel meer en steeds oudere bejaarden'', zei Berlusconi. ,,Als we de zaken laten, worden de uitkeringen zo laag dat onze bejaarden er niet van kunnen leven. Iedereen die anders beweert, houdt u voor de gek.''

Dat laatste is een directe verwijzing naar de machtige vakbonden. Die zeggen namelijk dat het systeem helemaal niet aan herziening toe is, maar juist heel goed te handhaven is. Ze waarschuwen dat alles wat in decennia is opgebouwd nu vernietigd wordt. De regering kan beter de hoge inflatie bestrijden, stelde vakbondsleider Luigi Angeletti gisteren.

De meeste Italianen zijn het met de bonden eens. Uit een opiniepeiling is gebleken dat bijna zestig procent van de ondervraagden tegen een verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden