Italianen slaan handen voor ogen na falen Rocca

Ruim een halve minuut duurde de olympische droom van Giorgio Rocca en die van miljoenen Italianen.

Rocca vertrok als grote favoriet voor olympisch goud op de slalom, maar de hoop van een hele natie struikelde tijdens de eerste run over zijn latten. De titel ging naar de Oostenrijker Benjamin Raich, die eerder al de beste was op de reuzenslalom.

Het gastland van de twintigste Olympische Winterspelen was er al weken mee bezig: het goud van slalomspecialist Rocca. Elke Italiaanse krant, elke tv-programma dat maar iets met de Winterspelen te maken had: overal ging het de laatste tijd over Rocca en zijn al meegetelde gouden medaille.

Met vijf wereldbekerzeges op rij dit seizoen, zijn enorme kennis van de Giovanni Agnelli-piste en zijn rustige uitstraling kon het gewoon niet misgaan. De succesperiode van Alberto Tomba zou door de alpine-skiër uit Livigno nieuw leven worden ingeblazen.

De Italianen, die de Winterspelen in Turijn tot het laatste weekeinde amper geïnteresseerd hadden bekeken, trokken zaterdagmorgen voor hun hoogtepunt met duizenden naar Sestriere. Iets meer dan dertig seconden na de start van de eerste slalomrun konden ze de bussen voor hun terugreis weer ontdaan opzoeken.

Rocca kreeg met startnummer één zijn latten op het onderste deel van de piste niet onder controle. De ski's kruisten en elkaar en Rocca maakte een flinke smakker in de sneeuw. Toeschouwers sloegen vertwijfeld hun handen voor het gezicht, Italiaanse mediavertegenwoordigers keken met ontzetting toe. Niemand had kennelijk met een dergelijk dramatisch scenario rekening gehouden. “Basta“, klonk huilend op de televisie.

De atleet zelf was, zoals altijd de afgelopen periode, vrij nuchter in zijn commentaar. “Mijn eigen fout“, gaf hij voor een menigte journalisten aan. “Ik wist dat de piste op dat punt veranderde. De sneeuw was er anders“, zei hij.

“Ik had te veel snelheid. Ik heb het beste gegeven, niemand kan me iets verwijten. Dit is heel jammer, omdat een kans als deze maar één keer in de vier jaar voorbij komt. Maar dat weet je, in deze sport wordt een fout keihard afgestraft“, legde Rocca zijn pech omstandig uit.

Keer op keer, aan iedereen die het wilde horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden