Italianen praten over redden van vluchtelingen, niet over tegenhouden

Rome heeft er twaalf nieuwe immigranten bij: drie Syrische gezinnen die op het Griekse eiland Lesbos waren gestrand, zijn zaterdag door de paus naar de Italiaanse hoofdstad gebracht. Franciscus zegt niet politiek maar humanitair bezig te zijn geweest: "Het is een van die kleine gebaren die wij allemaal moeten maken om de helpende hand te bieden aan degenen die dat nodig hebben". Een Romeinse, katholieke hulporganisatie biedt de Syriërs onderdak; het Vaticaan draagt de kosten daarvan.

Dat de paus asielzoekers naar hun land haalt, daar doen de Italianen niet moeilijk over. Er is in Italië überhaupt nauwelijks debat over immigratie; bijna niemand heeft het over wat de komst van tienduizenden migranten voor de samenleving gaat betekenen.

Waar de Italianen zich wél druk om maken, is het redden van de bootvluchtelingen. Moeten de marine en de kustwacht daar wel zo enorm veel geld en tijd in steken? De anti-immigratiepartij Lega Nord vindt van niet, en oppositiepartij Vijfsterrenbeweging laat soms wat protesterend gepiep horen. Maar een meerderheid van de Italianen lijkt wat dit betreft achter de centrumlinkse, katholieke premier Matteo Renzi te staan, en ook achter zijn standpunt dat de andere EU-landen mee moeten helpen.

Wat er met de immigranten gebeurt nadat ze in Italië veilig en wel aan land zijn gebracht, krijgt daarentegen maar weinig aandacht. Er wordt nauwelijks stilgestaan bij het feit dat nogal wat migranten (dat waren het afgelopen jaar vooral Nigerianen, Senegalezen en Gambianen) in geïmproviseerde krottenwijken terechtkomen en - wanneer de asielaanvraag wordt afgewezen - onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte zwarte economie.

Dat er geen debat is over wat de toestroom van immigranten met Italië gaat doen, komt ongetwijfeld doordat een hoop migranten doorreizen naar noordelijkere landen en immigratie hier sowieso een relatief nieuw fenomeen is; er zijn geen probleemwijken vol tweedegeneratie-immigranten. Ook het feit dat veel Italianen niet ver vooruit willen denken speelt een rol, net als de diep verankerde katholieke mentaliteit, die paus Franciscus alleen maar versterkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden